Nyheter:

Koronaforebygging: Én meter avstand til andre og ferdige matpakker

Med storøvelsen Cold Response på trappene ber Hæren folk holde avstand for å hindre koronasmitte. I Sjøforsvaret er noe personell blitt bedt om å dra hjem.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når soldater og ansatte i Hæren skal spise frokost og lunsj i messene, blir maten levert ut i ferdige matpakker. Til middag er det kjøkkenpersonalet som forsyner vernepliktige og ansatte med mat. 

Det er også innført justerte spisetider, der hver avdeling blir spredt i tid, slik at det ikke samles for mange inne i messene samtidig. 

Er du rammet av koronaviruset eller tiltakene for å hindre smittespredning? Ta kontakt på tips@fofo.no eller kryptert på Signal på +4745204315. Gjerne med bilder.

Når de skal sitte og spise, blir de oppfordret til å holde én meters avstand. Dette er ikke et krav, men et tiltak de har iverksatt for å redusere smittefaren. Personell i Hæren oppfordres også til å ikke håndhilse eller klemme. Treningsfasiliteter, kino og kantiner er stengt for militære og sivile i Hæren. Det legges også ekstra vekt på vanlige hygienetiltak, som grundig håndvask og god hostekultur.

Foreløpig er det ikke kommet meldinger om at noen er smittet av viruset i Hæren.

– For å opprettholde operativ evne

– Vi gjør dette for å opprettholde best mulig operativ evne for det samfunnsoppdraget vi har. Dessuten vil vi ha flest mulig ut på øvelse neste uke og Forsvaret skal ikke bidra til å spre smitte i samfunnet, sier kommunikasjonssjef i Hæren, oberstløytnant Per Espen Strande til Forsvarets forum. 

Mandag sendte Forsvarets sanitet og Forsvarsstaben ut en rekke overordnede tiltak. Der ble det åpnet for føringer i de enkelte avdelingene. 

Strande viser til at Hæren har mange ansatte og vernepliktige som bor og arbeider tett sammen i garnisonene. I disse dager er Hæren dessuten vert for 3000 allierte soldater som skal delta i Cold Response neste uke. Totalt er det ventet at 6000 utenlandske soldater skal delta.

Øvelsen finner sted i sørlige deler av Troms og Finnmark fylke. Aktiviteter skjer fra 2.-18. mars. Allierte fra flere Nato-land kommer til Norge for å øve flernasjonale fellesoperasjoner med høy intensitet under krevende vinterforhold. Forsvaret opplyser på sine nettsider at mellom 15.000 og 16.000 soldater skal delta.

Cold Response skal gå etter planen, trass smitteutbruddet av koronaviruset i Norge. Men den såkalte «Distinguished visitors»-dagen er avlyst,

– Denne føringen om én meter mellom personell. Hvordan håndheves den i lagsteltene neste uke?

– Det er et godt spørsmål. Dette er en tiltaksliste som vi forsøker å etterleve i så stor grad det lar seg gjøre. Spesielt i leir. Det er mange folk i leirene nå som forbereder øvelsen, og så har vi mange allierte på besøk, sier Strande.

– Det er ikke alle situasjoner der det er mulig, men vi tilstreber å etterleve tiltakene i alle garnisoner, legger han til. 

Sendt folk hjem

– Vi har allerede sendt folk hjem. Mandag ble seks bedt om å gå hjem, i går var det et par. Det er folk som har vært i utsatte områder eller i forbindelse med folk som har vært det, sier kommandørkaptein Torill Herland, kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret.

I forrige uke var det vinterferie i Bergen. I retningslinjene som ble sendt ut fra Forsvarets sanitet og Forsvarsstaben, oppfordres ansatte til å gjennomføre en 14 dagers hjemmekarantene dersom de reiser inn til Norge fra områder med vedvarende spredning. 

– Mandag sendte vi ut et informasjonsskriv til alle våre ansatte om hvordan de skal forholde seg. Der står de generelle påbudene: Å tenke seg om i forhold til hvor man har vært, hvem man har vært med, hvordan man føler seg, og å være klar over at man kan være smittekilde selv om man føler seg frisk, sier Herland.

Kommunikasjonssjefen opplyser også at de har vasket ned lokaler med sprit, deriblant mannskapsmessen på Haakonsvern.

Dette er noen av tiltakene Sjøforsvaret har gjort:

* Det militære treningsanlegget på Haakonsvern sprites ned tre ganger om dagen. 

* Soldatene bes om å unngå arrangementer som ikke er strengt tjenestemessig nødvendig. 

* Innskjerpet adgangskontroll på fartøy

Større sosiale tilstelninger ombord skal holdes til et minimum, og ved besøk i uthavn og ved reise til og fra fartøy skal personell begrense sin interaksjon med lokalbefolkning eller eksterne.

– Det er nok mange som har fokus på koronoaviruset akkurat nå og som gjør sitt for å begrense smitte og forebygge at vi sprer det videre, sier Herland.

Forsvarets forum har kontaktet Luftforsvaret for å spørre om de har gjort noen egne tiltak i forsvarsgrenen for å redusere smittefaren. Major Stian Roen, talsperson i Luftforsvaret, viser til retningslinjene som ble sendt ut fra Forsvarets sanitet og Forsvarsstaben mandag.

Powered by Labrador CMS