Nyheter:
Norske milliard-missiler
Forsvarsgiganten Raytheon og Kongsberg Gruppen har samarbeidet i 50 år. Nå kan de vinne en milliardkontrakt med det norske sjømålsmissilet (NSM) til USA.
– Vi har dyktige ingeniører i begge selskaper og markedsforståelsen for å sette kunnskapen sammen. For Kongsberg, som er et relativt lite selskap i en stor verden, er det en styrke å få med Raytheon som er et av de største forsvarsindustrielle selskapene i verden. Det er spesielt viktig for oss i det amerikanske markedet, men også i andre deler av verden da vi kombinerer innsatsen og den teknologiske kunnskapen.
Det sier administrerende direktør og konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Geir Håøy.
– Hva har Raytheon tjent på å samarbeide med Kongsberg?
– Sammen utgjør vi en formidabel konkurrent på mulige kontrakter. Vi har dratt nytte av hverandres kunnskap for å skape overlegne teknologiske løsninger, og det har ført til at vi har vunnet fram på mange områder – blant annet når det gjelder bakke-til-luft missilsystemet NASAMS. Det vokser og utvikler seg fortsatt, sier Dr. Thomas Kennedy, adminstrerende direktør i Raytheon.
Direktøren i selskapet som hadde en omsetning på rundt 205 milliarder kroner i 2017, viser til en forestående kontrakt med Qatar som skal signeres dette året.
– Dette hadde vi ikke fått til uten partnerskapet med Kongsberg.
Millardkontrakt. Direktøren i Raytheon, forteller at de har en produksjonslinje for de norsk NSM-missilene i Kentucky. Det kan gi dem en fordel i å lande kontrakten for å utstyre kystnære marinefartøy, såkalte LCS-fartøy, og framtidige fregatter i US Navy. Tidligere har Kongsberg inngått en avtale med den malaysiske marine om levering av NSM. En mulig avtale med US Navy blir enda større enn kontrakten på en verdi av 1, 2 milliarder kroner.
– Vi venter fortsatt på utfallet av konkurransen om å utstyre fartøy i den amerikanske marine med NSM-missiler – i «Over the Horizon»-konkurransen. Partnerskapet har gitt oss klare fordeler i å vinne den kontrakten. I løpet av de neste månedene vil en beslutning bli tatt og vi har tro på at vi har en løsning de vil velge.
– Hvor stor er kontrakten?
– Dette programmet vil vare mer enn 30 år. Hvis vi vinner kontrakten så erstatter NSM Harpoon-missilene som det ble produsert 7000 av til en kostnad av 8 milliarder dollar. Så det er det er stort program. Vi ville ikke ha muligheten til å vinne denne kontrakten hvis vi ikke hadde samarbeidet, sier Kennedy.
– Hvorfor ikke?
– Vi har hatt stor nytte av alt arbeidet Kongsberg har gjort med Naval Strike Missile, og vi i Raytheon har innsikt i US Navys våpensystemer. Vi tilfredsstiller kravene om hjemlig produksjonskapasitet av missilene her i USA.
– Dere har vært partnere i 50 år. Hvordan ser du for deg at det skal utvikle seg i framtiden?
– Jeg ser at vi skal samarbeide i 50 år til på mange forskjellige områder. Det er stort potensial for videre samarbeid i det integrerte luft- og missilforsvaret, ved NSM-lignende systemer og luft-til-bakke-missilteknologi, sier Kennedy.
– Jeg tror vi vil fortsette å utvikle kosteffektive løsninger og nye kapasiteter. Vi utveksler ideer kontinuerlig og utvikler teknologi som vi tilbyr våre kunder, sier Håøy.