Nesten 800 sivile drept i Kongo

En beryktet milits har drept nesten 800 sivile øst i Kongo siden starten av fjoråret, ifølge FN, som mener angrepene kan være forbrytelser mot menneskeheten.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den islamistiske ADF-militsen har begått «omfattende, systematiske og ekstremt brutale» menneskerettighetsovergrep, ifølge en rapport fra FNs forente menneskerettighetskontor UNJHRO i Kongo.

Rapporten dokumenterer 496 drap på sivile – 142 kvinner, 25 barn og 329 menn – mellom 1. januar 2019 og 1. januar i år.

– De fleste ofrene ble drept med bruk av stikkvåpen eller de ble skutt, heter det i mandagens rapport.

I løpet av denne perioden økte menneskerettighetsovergrep som ADF får skylden for, med 67 prosent sammenlignet med året før. Det dreier seg om drap, bortføringer, tvangsarbeid og angrep mot sykehus og skoler.

Volden har fortsatt i år, og mellom 1. februar og 30. juni ble 297 mennesker drept, ifølge rapporten.

Hakket i hjel

– Hele familier er blitt hakket til døde, skriver menneskerettskontoret, som tilføyer at det i det fleste angrepene var «en klar hensikt om at det ikke skulle være noen overlevende».

– I henhold til folkeretten kan menneskerettighetsovergrep og brudd på internasjonal humanitær lov begått av ADF-stridende utgjøre forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser i karakter og omfang, heter det i FN-rapporten.

ADF er en av titalls militser som opererer i det østlige Kongo, arven etter de to krigene på 1990-tallet som nabolandene Uganda og Rwanda ble trukket inn i.

Opprettet i Uganda

ADF ble opprettet i Uganda, men flyttet til Kongo i 1995. På 2000-tallet konsentrerte gruppa seg om å etablere et «forretningsnettverk» av folk i sikkerhetsapparatene i Kongo, Burundi, Uganda og Tanzania, ifølge rapporten.

I fjor innledet den kongolesiske hæren en kampanje mot gruppa, noe som førte til en «opptrapping av dødelige angrep» fra ADF, står det i FN-rapporten.

Angrepene tiltok også i styrke delvis på grunn av at FNs Kongo-styrke Monusco igjen satte ut sikkerhetsstyrker.

I rapporten anklages også kongolesiske regjeringsstyrker for å ha begått menneskerettighetsovergrep, deriblant utenomrettslige henrettelser av åtte sivile.

Powered by Labrador CMS