Nyheter

UKRAINSKE MINNER: Sveriges kong Carl XVI Gustaf fortalte i årets juletale om sterke opplevelser fra egne besøk i Ukraina. Her deltar kongen få uker etter Russlands invasjon på en standard overlevering ved Livregmentets husarer i Karlsborg K3.

Personlig kongehilsen til svensk by i Ukraina

En vei Sveriges konge åpnet i Gammalsvenskby i 2008, er blant krigens ødeleggelser i Kherson-provinsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens kong Charles III nevnte Jesus, men ikke Ukraina i sin juletale til britene, var kong Carl XVI Gustafs utgangspunkt nettopp krigen som fikk Sverige til å søke Nato-medlemskap.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den svenske kongen sa ikke noe om Nato-prosessen, men pekte direkte på den lille havnebyen med det nesten utrolige navnet øst for Kherson.

—Jeg vil sende en spesiell hilsen til innbyggerne i Gammalsvenskby: Mine og min families tanker er hos dere – og alle deres landsmenn, sa kongen.

Har du ikke hørt om byen før, så les navnet langsom et par ganger til. Det skal fortsatt bo et par hundre innbyggere med svenske familierøtter der.

Årets julehilsen ble tatt opp fra ett av morens rom på slottet i Gamla stan i Stockholm. Det som var prinsesse Sibyllas leilighet på det kongelig slott er i dag kongeparets representasjonsleilighet.

Svenske tradisjoner bevart

Kongen poengterte at det bare er «hundra mil fågelvägen» fra Stockholms slott til Ukraina. Det er under halvparten av elven Dneprs lengde, der den kryper inn i Ukraina fra Svartehavet, åler seg videre nordover forbi Kyiv, inn i Belarus og ikke gir seg før den er godt inne i Russland.

Kherson er den første store byen fra Svartehavet og inn i Dnepr. Kampen om den viktige havnebyen har vært symboltung, både ved russernes overtagelse i våres og da ukrainerne vant den tilbake i november.

Få mil videre langs elven ligger Gammalsvenskby, som også har opplevd okkupasjon, store ødeleggelser og gjenerobring i år. I sin tale viste kong Carl Gustaf til at krig og andre prøvelser ikke er noe nytt i byens historie.

Svenskene kom hit etter å ha blitt jaget fra øya Dagö i Østersjøen på 1700-tallet.

— Gjennom århundrene har de tålt harde prøvelser som kriger og tvangsflyttinger. Likevel har de klart å bevare sine svenske tradisjoner, sa kongen i sin juletale.

Sammen med dronning Sylvia besøkte han Gammalsvenskby i 2008. I byens kirke sang et kor salmer «på ålderdomlig svenska». Tekstene og melodiene er ført videre gjennom generasjoner.

— Det er et sterkt minne som jeg har båret med meg siden. Den russiske aggresjonen mot Ukraina har rammet landsbyen hardt. Veien jeg innviet på statsbesøket er ødelagt. Strøm, vann og drivstoff er mangelvare. Det føles tungt å tenke på dette, sa kong Carl Gustaf.

UKRAINA-MINNER: — Det føles tungt å tenke på, sa kong Carl Gustaf om lidelsene i Gammalsvenskby nær Kherson, som det svenske kongeparet besøkte i 2008. På bildet er Carl XVI Gustaf avbildet sammen med tidligere president og statsminister i Ukraina, Viktor Jusjtsjenko under statsbesøket til Ukraina i september 2008.

Svensk-ukrainsk helgen

Kongen gikk også lengre tilbake i tid, både med Ukrainas historie og sitt eget forhold til landet. Han berørte indirekte elementer i den historiske tilhørighet som president Vladimir Putin bruker for å rettferdiggjøre krigen.

— Første gang jeg var i Ukraina, var det fortsatt en del av Sovjetunionen, sa den svenske statssjefen, som er både konge, general og admiral.

VÅPENSKJOLD: Gammelsvenskbys våpenskjold viser den ukrainske byens nære bånd med Sverige.

Den gangen besøkte det svenske kongeparet Sofia-katedralen i Kyiv. Der er den svenske prinsessen Ingegerd gravlagt. Hun var datter av sveakongen Olof Skötkonung og ble gift med storfyrsten Jaroslav av Kyiv i 1019.

Da er vi tusen år tilbake i tid, uten at det ødelegger prinsesse Ingegerds betydning for svensk-ukrainske bånd i 2022. Årsaken er at hun senere ble kjent som en helgen, og kalt Saint Anna.

— Hun ble en historisk skikkelse og er fortsatt i dag et bindeledd mellom våre land, sa Sveriges konge.

Ukrainsk jul

Han viste til at det feires jul også i Ukraina.

— Men for mange som bor der er det mørkt, kaldt og vanskelig. Deler av samfunnets infrastruktur er slått ut. Folk er blitt drept, skadet og utsatt for forferdelige lidelser.

Svenskene ligger foran nordmenn og dansker i løypa – i hvert fall med når monarkene holder sine TV-sendte taler til folket.

Kong Harald venter til nyttårsaften og dronning Margrethe hilser danskene 1. januar.

Kongeliges juletemaer varierer

Det kan være en stor forskjell på jule-og nyttårstaler i Skandinavia og Storbritannia. Det viser de to som allerede har meddelt sitt budskap, ikke bare fordi dronning Elisabeth nylig gikk bort.

I sin aller første juletale som britisk statsoverhode kom ikke kong Charles nærmere krigstematikk enn «det uselviske engasjementet til våre væpnede styrker og nødetater som jobber utrettelig for å holde oss alle trygge».

BRITISK FOKUS: I sin første juletale som konge, snakket Charles III mye om sin mors bortgang og krisetider for britene.

Russlands invasjon i Ukraina var derimot ikke bare et sentralt element i kong Carl XVI Gustafs 50. juletale til svenskene. Det vil være svært overraskende hvis ikke kong Harald og dronning Margrethe også vier krigen oppmerksomhet.

Den svenske kongen siterte fra salmen «Deilig er jorden», og kong Harald har Bibelen på sitt kontor på slottet. Dronning Margrethe er den av de skandinaviske monarkene som har markert en kristen tro tydeligst.

Det er likevel ikke grunn til å vente noe tilsvarende dette fra britenes nye monark:

— For noen år siden var jeg i stand til å oppfylle et livslangt ønske om å besøke Betlehem og Fødselskirken. Der gikk jeg ned i krybbens kapell og stod i taus ærbødighet ved Sølvstjernen på gulvet, som markerer stedet for vår Herre Jesu Kristi fødsel. Det betydde mer for meg enn jeg kan uttrykke å stå på det stedet der, som Bibelen forteller oss, «Lyset som er kommet til verden» ble født, sa kong Charles.

Powered by Labrador CMS