Nyheter:

Heving av KNM Helge Ingstad utsatt, igjen

Været gjør at kranlekteren som skal delta i hevingen av KNM Helge Ingstad, trolig må returnere onsdag. Dermed er det høyst usikkert når hevingen kan starte.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er meldt økende vind utover onsdag. Kranlekteren Rambiz vil forsøke å ligge på havaristedet og arbeide så lenge været tillater det, melder Forsvaret.

– Nå er vi absolutt i sluttspurten, men igjen er det været som avgjør. Værutsiktene for de nærmeste dagene er usikre. Det ser ut til at Rambiz må tilbake til Hanøytangen, sier kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Sandberg i Forsvarsmateriell til NTB.

Trenger fem-seks dager

29 ganger har hevingsarbeidet måttet stoppe opp på grunn av været, men så sent som tirsdag hadde mannskapene gode forhold.

– Vi krysser fingrene for et sammenhengende værvindu på fem-seks dager, sier Sandberg.

Det er tiden som trengs for å kunne gjennomføre hevingen. Mannskapene er avhengige av bølger på under en halv meter og ingen kastevind.

Fregatten KNM Helge Ingstad har ligget i Hjeltefjorden i Hordaland etter at den kolliderte med oljetankeren Sola TS torsdag 8. november.

Koster over en halv milliard

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) redegjorde for fregattforliset i Stortinget tirsdag. Da opplyste han at prognosene tilsier at hevingen kan starte torsdag. Kort tid etter opplyste Forsvarsmateriell at dette var usikkert.

Bergingen anslås å koste over en halv milliard kroner. Siden arbeidet er forsinket, blir det enda dyrere.

Hvorvidt fartøyet skal repareres eller erstattes, er fortsatt uklart. Ifølge forsvarsministeren er det uansett planlagt å redde og konservere materiell om bord i fregatten som kan gjenbrukes på de øvrige fregattene som er i drift.

Powered by Labrador CMS