Nyheter:

Klar for milliardinvestering på Evenes

Regjeringen ber Stortinget godkjenne investeringer på om lag to milliarder kroner til fasiliteter knyttet til kampfly og maritime patruljefly på Evenes.

Publisert Sist oppdatert

Nylig ble investeringsproposisjonen behandlet i regjeringen.

– Evenes flystasjon skal både være Natos base for kampflyberedskap og base for Forsvarets nye maritime patruljefly, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Godt i gang 

Nå blir anbudene for de store prosjektene klargjort.

– Vi skal holde planen slik at Forsvaret kan operere på Evenes til avtalt tid. Vi er godt i gang, men vi har ingen tid å miste i fortsettelsen av samfunnsoppdraget. Målet er å klargjøre nye Evenes flystasjon til mottak av F-35-flyene som kommer Evenes i 2021 og P8-A patruljefly som kommer i 2022, sier utbyggingssjef John Ommund Syvertsen i Forsvarsbygg til egen nettside.

Arbeidet som startes nå er detaljprosjekteringen for utbyggingen av området til de maritime patruljeflyene, samt klargjøring av Natos beredskap med fremskutt operasjonsbase QRA (Quick Reaction Alert) for de nye jagerflyene F-35.

Maritime patruljefly 

Når det gjelder fasiliteter til maritime patruljefly består byggeprosjektet av en hangar med plass for tre P-8A fly, der to plasser er til vedlikehold og en til vask. Videre inneholder prosjektet administrasjon for flyskvadronen og vedlikeholdsskvadronen, ulike verksteder for P-8A, teknisk lager og verksted- og lager for bakkeutstyr og redningsutstyr.

I tilknytning til byggene skal det bygges oppstillingsplasser for P-8A, plattform for lasting av ammunisjon og utendørs spyleanlegg for flyene. Alt dette skal stå klart for prøvedrift, sommeren 2022.

F-35 

Fasiliteter for Natos jagerflyberedskap består av at fire av de 36 sheltrene på Evenes skal klargjøres for Nato-beredskapen. Disse skal brukes til oppbevaring, klargjøring og lettere vedlikehold av F-35 på QRA-beredskap.

Videre blir en eksisterende hangar (H2) tilpasset for å kunne gjennomføre vedlikehold av jagerfly utover normal flyklargjøring. Dette skal normalt gjennomføres i disse sheltrene.

Prosjektet vil også omfatte bygging av et tilstedevaktbygg. Dette bygget vil ha en forlegningsdel, og tilstrekkelig plass til beredskapsstyrken for opptil ei uke om gangen.

Det beregnes med byggestart allerede til høsten. 

Powered by Labrador CMS