Nyheter

TILBAKE: Laureano Ortega Murillo, rådgiver til og sønn av Nicaraguas president Daniel Ortega (t.v) og den kinesiske viseutenriksminister Ma Zhaoxu.

Kina har gjenåpnet ambassade i Nicaragua

Kina har gjenåpnet ambassaden sin i Nicaragua for første gang siden 1990, tre uker etter at Nicaragua brøt diplomatiske bånd til Taiwan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nicaraguas utenriksminister Denis Moncada takket under åpningen nyttårsaften Kina for å ha donert 1 million doser med koronavaksiner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nicaraguas president Daniel Ortegas beslutning 9. desember om å avslutte den diplomatiske anerkjennelsen av Taiwan, gjør at Taiwan nå har kun 14 diplomatiske allierte igjen i verden.

Beslutningen er en politisk seier for Kina, som mener Taiwan er del av kinesisk territorium. Kina har i mange år oppfordret Taiwans diplomatiske allierte til å skifte side, noe blant annet Panama, El Salvador og Den dominikanske republikk har gjort de siste årene.

Nicaraguas myndigheter tok hånd om Taiwans tidligere ambassadebygning og sa den tilhører Kina. Men Kinas nye ambassade ligger et annet sted. Det er uklart hva Kina skal gjøre med den taiwanske bygningen.

Før Taiwans diplomater forlot bygningen for en uke siden, forsøkte de å donere eiendommen til den romersk-katolske kirken i Managua. Men Nicaraguas regjering uttalte at en slik donasjon vil være ulovlig.

Taiwanske myndigheter fordømmer «Ortega-regimets alvorlige og ulovlige handlinger» og mener Nicaragua brøt prosedyrene ved å gi taiwanske diplomater kun to uker på å forlate landet. Taiwan fordømmer også Nicaraguas nei til at ambassadebygningen kan doneres til kirken.

Se Forum-året i bilder her!

Powered by Labrador CMS