Nyheter

MAKTDEMONSTRASJON: En amerikanske hangarskipsgruppe og allierte seiler i Stillhavet høsten 2021. Kina har gjort krav på en rekke områder som USA mener er i strid med folkeretten.
MAKTDEMONSTRASJON: En amerikanske hangarskipsgruppe og allierte seiler i Stillhavet høsten 2021. Kina har gjort krav på en rekke områder som USA mener er i strid med folkeretten.

USA hardt ut mot Kinas territorialkrav i Sør-Kinahavet

Stort sett alle Kinas territorialkrav i Sør-Kinahavet er i strid med folkeretten, skriver USA i en ny og omfattende redegjørelse.

Publisert

Det 47 sider lange dokumentet konkluderer med at Kinas krav er lovstridige i henhold til Havrettskonvensjonen, en konvensjon som er ratifisert av Kina, men ikke USA.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USA vil verken godta Kinas historiske eller geografiske begrunnelser.

– Den samlede effekten av disse maritime kravene er at PRC ulovlig krever suverenitet eller en slags form for eksklusiv jurisdiksjon over mesteparten av Sør-Kinahavet, heter det i dokumentet.

PRC er en forkortelse for Folkerepublikken Kina.

– Disse kravene undergraver grovt lovene som gjelder til havs, og et stort antall universelt anerkjente regler i folkeretten som gjenspeiles i konvensjonen, skriver departementet videre.

Utenriksdepartementet ber samtidig Kina stanse det som omtales som ulovlige tvangstiltak i Sør-Kinahavet.

Kina avviser redegjørelsen, som de mener forvrenger internasjonale lover og villeder publikum.

– USA nekter å signere traktaten, men framstiller seg selv som en dommer og forvrenger konvensjonen på hensynsløst vis, sier talsmann for utenriksdepartementet i Beijing, Wang Wenbin.

Han anklager også USA for dobbeltmoral og manipulering for å sikre egne interesser.

Kinas krav har også møtt motbør i en rekke sørasiatiske land, som Vietnam og Filippinene, som gjør krav på de samme områdene som Kina.

Les mer: Russland og Kina signerte avtale om militært samarbeid

Powered by Labrador CMS