Nyheter:

Kina og Russland anklages for å ha utlovet skuddpremier på amerikanske soldater i Afghanistan.
Kina og Russland anklages for å ha utlovet skuddpremier på amerikanske soldater i Afghanistan.

Etterretningsrapporter hevder Kina utlovet skuddpremier for amerikanske soldater i Afghanistan

Etterretningsrapporter hevder at Kina tilbød betaling til ikke-statlige aktører i Afghanistan for å angripe amerikanske soldater.

Publisert

Etterretningsrapportene ble levert til president Donald Trump, og blir nå avklassifisert av Trump-administrasjonen og gjort tilgjengelig for offentligheten, sier to høytstående tjenestemenn til Axios.

Der kommer det fram at Kina, i likhet med Russland, anklages for å ha utlovet skuddpremier på amerikanske soldater i Afghanistan. Den kinesiske ambassaden i Washington har ikke kommentert avsløringen.

Detaljene kom fram i en rapport til Trump 17. desember. Flere etterretningsbyråer jobber med saken. Det er ikke kjent om Kongressen eller påtroppende president Joe Biden er varslet om saken.

Dersom opplysningene blir bekreftet, kan det bidra til å øke spenningen mellom Kina og USA. Hvis det derimot ikke stemmer kan det stilles spørsmål ved motivet til kilden bak informasjonen, og avgjørelsen om å offentliggjøre den.

Kina har fram til nå spilt en stille rolle i Afghanistan. Det virker rart at Kina skal ha gjort noe så provoserende som å betale for angrep på amerikanere i Afghanistan, sier Andrew Small ved tenketanken German Marshall Fund, som spesialiserer seg på forhold mellom Kina og Afghanistan, til Axios.

– Forsøket på å skape fred i Afghanistan er ett av de ekstremt sjeldne områdene hvor USA og Kina fortsatt er villige til å jobbe sammen på et viktig felt, sier Small.

Powered by Labrador CMS