Nyheter:

M60A3 Patton kampvogner står i linje og skyter skarpt under den store militærøvelsen.
M60A3 Patton kampvogner står i linje og skyter skarpt under den store militærøvelsen.

Taiwan øver på å presse tilbake en invasjon mens forholdet til Kina er anspent

Hær-, sjø- og luftstyrker gjennomførte torsdag en skarp øvelse der de trente på å presse tilbake en fremmed makt som invaderte dem.

Publisert

F-16- og Ching-kuo-kampfly gjennomførte luftangrep, mens stridsvogner drev manøveroperasjoner å ødelegge mål på stranden. Rundt 8000 soldater deltok i øvelsene i nærheten av kysten ved Taiching i det sentrale Taiwan, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Øvelsen kalles Han Kuang og er en av de største Taiwan avholder hvert år. Årets utgave skjer mens Kina har økt sin militære aktivitet rundt øya, blant annet med kampfly og bombefly. Beijing omtaler øya som sitt «hellige territorium».

– Han Kuang-øvelsen er et stort årlig arrangement for de væpnede styrkene som gir anledning til å evaluere utviklingen av evne til kamp. I tillegg lar den verden se vår besluttsomhet og innsats for å forsvare landets territorium, sa president Tsai Ing-wen i en tale til soldatene.

Tsai ble gjenvalgt i januar og har lovet å stå imot Kina. Hun har prioritert modernisering av militæret.

Et Apache-helikopter under øvelsen torsdag.
Et Apache-helikopter under øvelsen torsdag.

– Nasjonal sikkerhet kan ikke være avhengig av bukking og skraping, men av et solid nasjonalt forsvar. Alle våre offiserer og soldater er kjernen i det, sa hun.

Kina anser Taiwan for å være del av «Ett Kina» og misliker øyas bånd til USA. Etter at den nye kinesiske sikkerhetsloven ble iverksatt i Hongkong, har Taiwan lovet å ta imot flyktninger derfra.

Tsai sa i en tale i mai at hun mener forholdet mellom Taiwan og Kina har nådd et historisk vendepunkt, og at «fred, jevnbyrdighet, demokrati og dialog» fra nå av burde forme grunnlag for kontakten mellom de to partene, ifølge NTB.

I sitt svar til Tsais tale, sa det kinesiske departementet for Taiwan-anliggende at Beijing vil holde fast ved «ett land, to systemer»-systemet, og «ikke etterlate noe rom for taiwanske separatistaktiviteter».

– Gjenforening er en historisk uunngåelighet. Vi har viljen, selvsikkerheten og evnen til å forsvare den nasjonale suvereniteten og territorielle integriteten, heter det i uttalelsen, omtalt av Reuters.

Powered by Labrador CMS