Nyheter

UTENRIKSMINSTER: USAs utenriksminister Antony Blinken møtte lørdag sin kinesiske kollega Wang Yi i forbindelse med toppmøtet i Laos.

USAs utenriksminister:  Misnøye i Taiwan-samtaler med Kina

USAs utenriksminister Antony Blinken møtte lørdag sin kinesiske kollega i Laos. Der var den betente situasjonen rundt Taiwan et av temaene.

Publisert

Blinken tok opp USAs bekymringer rundt de provoserende handlingene Kina har gjennomført den siste tiden, inkludert en simulert blokade når Taiwans president Lai Ching-te ble innsatt, opplyser talsperson Matthew Miller fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Samtalene mellom Blinken og Kinas utenriksminister Wang Yi karakteriseres likevel som et produktivt og åpent møte, hvor de snakket om viktige bilaterale, regionale og globale forhold. Møtet varte i 1 time og 20 minutter, ifølge Miller.

Det har foreløpig ikke kommet uttalelser om møtet fra kinesiske myndigheter.

I mai satte Kina i gang omfattende militærøvelser rundt øya, tilsynelatende på grunn av sinne over innsettelsen av president Lai Ching-te 20. mai. Myndighetene i Beijing ser på ham som en «separatist».

Taiwan er demokratisk styrt og får omfattende militærstøtte av USA, selv om amerikanere offisielt ikke anerkjenner det som et eget land. Kina regner på sin side øya som en del av Kina og har lenge ønsket en gjenforening.

Kina har truet med å bruke militære midler hvis ikke gjenforeningen kan skje fredelig. Det er store økonomiske og strategiske interesser knyttet til øya, ikke minst på grunn av den store produksjonen av høyteknologiske databrikker.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS