Nyheter
USA: Kinesisk blokade av Taiwan vil være ødeleggende for verdenssamfunnet
Biden-administrasjonen mener Kina trolig ikke vil lykkes med en blokade av Taiwan og at en blokade vil utløse en kraftig internasjonal reaksjon.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarstopper i USA mener at en kinesisk blokade av Taiwan ikke bare vil være ødeleggende for verdenssamfunnet, men også utgjøre en «monsterrisiko» for Kina.
Det var budskapet da representanter for Biden-administrasjonen møtte i Kongressen for å orientere om den spente situasjonen i Taiwanstredet. De mener også at Kina trolig ikke vil kunne lykkes med en blokade av den selvstyrte øya.
– Det vil sannsynligvis ikke lykkes, og det kommer til å være en enorm opptrappingsrisiko for Kina, der de trolig vil måtte vurdere hvorvidt de i siste instans er villige til å angripe handelsskip, sa statssekretær i Pentagon Ely Ratner til forsvarskomiteen i Representantenes hus tirsdag.
– Vil unngå reaksjon
Han mener Kina er klar over at en blokade kommer til å utløse en kraftig internasjonal reaksjon, og at kinesiske myndigheter ønsker å unngå dette.
Les også: Her kan 3. verdenskrig starte
– En blokade vil være ødeleggende for verdenssamfunnet, og det vil sannsynligvis føre til en omfattende respons på bred basis fra verdenssamfunnet, noe Beijing trolig vil forsøke å unngå, sa Ratner videre.
Det samme budskapet kom fra forsvarstoppen Joseph McGee, en generalmajor i den amerikanske forsvarsledelsen.
– Det er en mulighet, men det er trolig ikke et veldig sannsynlig militært alternativ. Det er mye lettere å snakke om en blokade enn å gjennomføre en blokade, sa McGee.
– Svært utsatt for motangrep
Han mener det vil være svært vanskelig for Kina å invadere øya både på grunn av det fjellendte terrenget og nødvendigheten av å krysse Taiwanstredet.
– De ville måttet samle titusener, kanskje hundretusener av soldater på østkysten, og det vil innebære et klart signal, sa McGee, som også påpekte problemene med å kombinere luftangrep med sjø- og bakkeoperasjoner.
– Det vil føre til at de havner i en glippe på 150–160 kilometer og gjøre dem sårbare for all beskytning som kan brukes mot en invasjonsstyrke som allerede har gitt tydelig beskjed om sine intensjoner, sa McGee.
Krigsfly i Taiwanstredet
Høringen blir holdt mens Kina ser ut til å øke presset på Taiwan, noen måneder før øya holder presidentvalg i januar.
Kinesiske styrker har både sendt en stor mengde krigsfly til Taiwanstredet og holdt storstilte militærøvelser der kinesiske styrker simulerer en blokade av den selvstyrte øya.
Flyene har gang på gang krysset midtlinjen i stredet som skiller Taiwan fra det kinesiske fastlandet, ifølge taiwanske myndigheter, som har protestert kraftig på den kinesiske maktdemonstrasjonen.
Så sent som mandag sendte Kina over 100 krigsfly til områdene rundt øya på mindre enn 24 timer.
Kina fastholder at Taiwan er kinesisk territorium over 70 år etter at borgerkrigen tok slutt og den tapende part etablerte et eget styre på øya.
USA har ikke anerkjent Taiwan som et eget land ettersom det ville betydd et diplomatisk brudd med Kina. Men amerikanerne er likevel øyas fremste alliansepartner og militære bidragsyter. Våpnene skal avskrekke Kina fra å angripe og øke Taiwans evne til å forsvare seg mot en eventuell kinesisk invasjon.