Nyheter

Kinas forsvarsminister Wei Fenghe har fredag møtt USAs forsvarsminister Lloyd Austin
Kinas forsvarsminister Wei Fenghe har fredag møtt USAs forsvarsminister Lloyd Austin

Kina: Vil ikke nøle med å gå til krig hvis Taiwan erklærer uavhengighet

Beijing vil «ikke nøle med å starte krig» hvis Taiwan erklærer selvstendighet, sier en talsperson for det kinesiske forsvarsdepartementet fredag.

Publisert

— Hvis noen våger å splitte Taiwan og Kina, vil den kinesiske hæren definitivt ikke nøle med å gå til krig, uansett hva det vil koste.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det var ifølge talsmann Wu Qian budskapet som den kinesiske forsvarsministeren Wei Fenghe hadde i møtet med den amerikanske forsvarsministeren Lloyd Austin fredag.

De to forsvarsministrene møtte hverandre for første gang fredag i Singapore.

Vil smadre uavhengighets-komplott

I møtet skal Wei også ha sagt at Beijing vil «smadre et taiwansk uavhengighets-komplott». Kina vil ikke vike en tomme fra å «opprettholde enheten i moderlandet», heter det videre.

Austin sa på sin side at Kina må avstå fra flere destabiliserende handlinger mot Taiwan, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet.

Les også: USAs og Kinas forsvarsministre møtes i Singapore

Økt spenningsnivå

Austin og Wei deltar begge på det årlige sikkerhetstoppmøtet Shangri-La Dialogue i Singapore, som startet fredag og varer til søndag.

Beijing anser den selvstyrte øya som kinesisk territorium og lover å ta kontroll en dag, om nødvendig med makt. Spenningsnivået har økt kraftig den siste tiden, ikke minst på grunn av stadige kinesiske flygninger inn i øyas luftforsvarssone.

Les også: Biden lover å forsvare Taiwan militært

USAs president Joe Biden så på sin side ut til å bryte med etablert amerikansk politikk da han i mai sa at USA vil forsvare Taiwan militært hvis Kina går til angrep. Det hvite hus rykket ut i etterkant og sa at USAs «strategiske tvetydighet», der de ikke svarer klart på dette spørsmålet, ikke er endret.

Powered by Labrador CMS