Nyheter:

SMITTEVERN: Utenriksministrene i G7-gruppen holdt god avstand under de fysiske møtene i London denne uken.
SMITTEVERN: Utenriksministrene i G7-gruppen holdt god avstand under de fysiske møtene i London denne uken.

G7-gruppen med kritikk av Russland, Kina og Iran

Utenriksministrene i G7-gruppen er bekymret for russisk aggresjon, og kritiserer Kina for brudd på menneskerettighetene.

Publisert Sist oppdatert

De første fysiske møtet for G7s utenriksministere på mer enn to år ble avsluttet onsdag. I etterkant ble et dokument med en rekke uttalelser offentliggjort.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Klubben for verdens ledende økonomier oppfordrer blant annet Iran til å løslate utlendinger og personer med dobbelt statsborgerskap som er «vilkårlig fengslet».

G7-gruppen omfatter USA, EU, Japan, Tyskland, Storbritannia, Frankrike og Italia.

Ministrene skriver at de dypt bekymret over det de kaller uansvarlig og destabiliserende oppførsel fra Russlands side.

De peker på vedvarende nærvær av russiske styrker ved den ukrainske grensen og den folkerettsstridige russiske annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya.

– Vi beklager forverringen i Russlands forhold til vestlige land, heter det i uttalelsen, der G7-ministrene understreker viktigheten av å overholde Wien-konvensjonen om diplomatiske forbindelser.

Kina fordømmer kritikken fra G7-landene.

– G7 har kommet med ubegrunnede anklager mot Kina og åpent blandet seg inn i Kinas indre anliggender. Kina fordømmer kraftig den hensynsløse ødeleggelsen av normene for internasjonale forhold, sier utenriksdepartementets talsmann Wang Wenbin

Les mer: Slik blir gjennomføringen av 8. mai

Powered by Labrador CMS