Nyheter

BEKYMRET: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er bekymret for Kinas bygging av nye siloer for atomraketter.

Stoltenberg bekymret for kinesiske atomraketter

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er bekymret for Kinas bygging av nye siloer for atomraketter.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kina er, på en ubegrenset og ugjennomsiktig måte, i ferd med å hurtig utvide sitt atomarsenal med flere stridshoder og mer avanserte systemer for å bære dem, sa Stoltenberg mandag på en Nato-konferanse om nedrustningskontroll i København.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Som en verdensmakt har Kina et globalt ansvar for nedrustning, sa Stoltenberg. Så langt har det vært liten kinesisk vilje til å engasjere seg i forhandlinger om temaet.

Myndighetene i Beijing vil også dra fordel av felles begrensninger, mer åpenhet og forutsigbarhet, mener Nato-sjefen.

I slutten av juli offentliggjorde Federation of American Scientists (FAS) en studie om konstruksjonsarbeid som utføres i et område nær Hami i Xinjiang-provinsen i Kina. Noen uker tidligere meldte Washington Post om en lignende byggeplass med rakettlagringsplasser eller utskytingsramper nær Yumen i Gansu-provinsen.

De kan samlet være snakk om 200 nye rakettsiloer, mener FAS' eksperter. Det er i så fall flere enn de som er i drift i Russland og halvparten så mange som i USA.

Kina antas å ha omkring 350 atomstridshoder, mens USA og Russland hver har 4.000.

Les mer: Kina klar til å rykke inn der Nato og USA trekker seg ut

Powered by Labrador CMS