Nyheter

KINA: Kjøretøy med ballistiske missiler vises fram under en parade i Beijing. Når Nato utarbeider sitt nye strategiske konsept blir Kina trolig ikke definert som en motstander, til tross for bekymring knyttet til landets økende militærmakt.

Kina blir trolig ikke definert som en motstander i Natos nye strategiske konsept

Neste år skal Nato oppdatere sitt strategiske konsept. Kina befinner utenfor alliansens interessesfære og vil trolig ikke bli stemplet som en motstander, i følge lederen for Natos militærkomité.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg vil si at det er usannsynlig for øyeblikket at Kina endrer seg fra en «utfordring» til en «motstander» i det strategiske konseptet, sier Admiral Rob Bauer som er leder for Natos militærkomité.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Grunnen er at Kina er ikke fysisk tilstøtende det euro-atlantiske området, som er det geografisk avgrensede området som definerer Nato-alliansen, skriver nettstedet Defence News.

Bauer uttrykker likevel bekymring for Kinas økende militære makt, samt utviklingen i rom- og cyberdomenet. Admiralen nevner spesifikt den kinesiske testen av et hypersonisk missil i august, som han kaller en oppvekker for Nato.

– Fordi vi i lang tid antok at vi (Nato red.anm.) var strategisk og teknologisk mer avanserte enn noen andre. Nå ser vi ting som er bekymrende, sier Bauer.

Nato jobber med å oppdatere sitt strategiske konsept fra 2010. Den gang ble ikke Kina engang nevnt i konseptet og Russland ble omtalt som en strategisk samarbeidspartner.

I juni neste år skal Natos nye strategiske konsept lanseres i Madrid.

Powered by Labrador CMS