Nyheter:

Kina kan sende krigsskip til Arktis

Kina har nå flere krigsskip enn USA. Flere eksperter mener vi må forberede oss på å se kinesiske krigsskip også i arktiske farvann.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens USA har 287 krigsskip, har Kina nå over 300 fregatter, korvetter og andre militære fartøy. Kinas president Xi Jinping har tidligere uttalt at han ønsker å gjøre landet til en «polar stormakt».

– Jeg er ikke i tvil om at Kina har et strategisk mål om å sende marinen til Arktis. De ønsker å beskytte de kommersielle skipene som skal frakte varer langs nye handelsruter, og med tiden vil de også utplassere atomubåter i nordområdene, sier tidligere marinekaptein Jim Fanell til Aftenposten

Fanell sier at dersom ingen utfordrer dem, vil de kunne dominere verdenshavene innen 2049. 

Kan utfordre Norge

Stein Tønnesson, tidligere direktør ved det norske fredsforskningsinstituttet PRIO, mener Kina bryter folkeretten i Sør-Kinahavet ved å gjøre krav på nærmest hele området. Hvordan de opptrer når det gjelder fiske, olje og militær utnyttelse kan skape utfordringer også for Norge, blant annet utenfor Svalbard, mener han.

– Norske myndigheter mener at dette hører inn under Norges kontinentalsokkel, men det er ikke soleklart at dette får internasjonalt gjennomslag. Her kan det tenkes at Kina vil utfordre Norges krav, for eksempel for å begynne med oljeboring.

Opprustning: Kina seiler opp som en av de fremste utfordrende til USA hva gjelder satsing på marine styrker. Her ser vi en såkalt «Destroyer» (Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein via NTB Scanpix).

Fikk du med podkasten «Krig & sånn» der blant andre sjef Sjøforsvaret, Nils Andreas Stensønes, snakket om Kina? 

Bekymret: Sjef Sjøforsvaret, Nils Andreas Stensønes, er bekymret for en eventuell uthuling av Folkeretten ved Kina (Foto: Ylva Seiff Berge/Forsvarets forum).

Da sa han blant annet at:

– Kina har startet en prosess der de uthuler folkeretten. Da begynner vi å havne i en veldig uforutsigbar verden der vi ikke vet hvilke regler som gjelder, noe som åpner opp for mer bruk av makt.

Norske interesser

Den norske Etterretningstjenesten har også utrykt bekymring for Kina.  I Etterretningstjenestens trusselrapport FOKUS 2019, pekes det blant annet på at myndighetene i Kina er villig til å bruke et avhengighetsforhold som et pressmiddel til å fremme kinesiske interesser. Det kan blant annet komme som et resultat av gjeld til Kina, handelsinteresser eller gjennom større byggeprosjekter i utlandet.  

«Beijing satser stort på å gjøre Kina også til en teknologisk stormakt. Ny teknologi gjør det mulig å ha styrket sosial kontroll og forsterke den autoritære utviklingen i landet. Overvåkings- og kontrollteknologi innføres i testprovinser og vil eksporteres til andre land. I takt med at Kina vokser, har landets militære fått i oppdrag å beskytte Kinas interesser i utlandet, og PLA (Folkets frigjøringshær, journ. anm) styrker kapasiteten til operasjoner utenlands i alle forsvarsgrener. Kina søker også et økt nærvær i Arktis». 

Powered by Labrador CMS