Nyheter:

Kilder: Avtale om frigivelse av to Taliban-fanger

En amerikansk og en australsk professor vil bli frigitt fra Taliban som følge av en avtale mellom afghanske myndigheter og gruppen.

​Det opplyser kilder fra begge leire tirsdag, ifølge The New York Times. Til gjengjeld skal den afghanske regjeringen løslate tre sentrale personer i Taliban, deriblant Anas Haqqani, lillebror til Sirajuddin Haqqani, som leder for Tablians militære operasjoner. 

Amerikaneren Kevin King (63) og australeren Timothy J. Weeks (50), som begge arbeidet som professorer ved American university of Afghanistan, ble bortført utenfor arbeidsplassen i 2016.

– Nært forestående

Utvekslingen er ifølge avisens kilder nært forestående, og vil være et stort skritt mot videre samtaler mellom USA og Taliban. Nyheten ble kunngjort av president Asraf Ghani under en TV-sendt tale. Han sa ikke hvor de to professorene holdes, men informerte om at helsen deres er blitt dårligere i fangenskap. I en video Taliban publiserte i 2017, henvendte King seg til USAs president Donald Trump og ba ham hjelpe ham. 

– Hvis vi blir her lenger, kommer vi til å bli drept. Jeg vil ikke dø her, sa professoren i videoen. 

Siden har Taliban opplyst at King, som har hatt hjerte- og nyreproblemer, har hatt skrantende helse. I perioder har han mistet bevisstheten.

Avisen skriver at det er lite trolig at presidenten offentlig ville forpliktet seg til en utveksling med mindre han har sett bevis for at de to er i live. 

Tegn på velvilje

"Tøff, men viktig" sa Ghani om beslutningen om utveksling. Utvekslingen anses som et tegn på velvilje fra begge sider i videre forhandlinger om å endre den snart to tiår lange konflikten.

En av de andre fangene som vil bli løslatt til Taliban, er Hafiz Rashid. Han er en høytstående figur i Taliban som skal ha utrustet selvmordsbombere, valgt ut mål og flyttet dem fra Pakistan over grensen til Afghanistan. Rashid og Haqqani ble pågrepet i 2014. Det siste Taliban-medlemmet som løslates, er Hajji Mali Khan.

New York Times skriver at dersom utvekslingen går etter planen, kan flere utvekslinger gjøres fremover. Det er verken bekreftet eller avkreftet av kilder i den afghanske regjeringen.