Nyheter

KASERNA: Kasernene i Rukla leir som før huset sovjetiske styrker, er nå bebodd av norske soldater.

Bedre arbeidsvilkår for norske Litauen-soldater

Forsvarsombudet meldte i fjor om dårlig brannvern ved den norske kasernen i Rukla leir. Nå har Forsvaret ryddet opp.

Publisert

I 2023 besøkte forsvarsombud Roald Linaker den norske EFP-styrken ved Rukla leir i Litauen. I et brev til forsvarssjefen løftet han fram alvorlige problemer ved brannsikkerheten der de norske soldatene bor.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Etter et nytt besøk tidligere i år forteller Linaker at mange av forholdene han påpekte fra besøket i fjor er fulgt opp av Forsvaret.  

Det er fremdeles enkelte forhold ved brannvernet på den norske kasernen som ikke er på nivå med det man forventer i Norge.

– At det nå er installert røykvarslere med høyere alarmlyd enn de gamle, og at branndører er satt i produksjon, er imidlertid godt nytt, skriver Linaker i brevet til forsvarsjefen.

Myndighetene i Litauen går straks i gang med å pusse opp kasernene i Rukla garnisonen. Oppussingen av den norske kasernen vil skje i 2025, skriver Linaker. 

Han håper at norske militære myndigheter vil følge arbeidet med de nye kasernene tett. Linaker mener brannsikkerhet og luftkvalitet er noe man bør prioritere å påvirke under oppussingen.

– Det norske personellet snakker om «Rukla-hosten» som en spesiell hoste man pådrar seg etter noe tid som beboer på kasernen. Nå som kasernen skal pusses opp, er det kanskje ikke gode utsikter til å få vertsnasjonen med på å utbedre dette, skriver Linaker.

Powered by Labrador CMS