Karpe Diem

På Akershus festning ble starten på sommersesongen markert med det årlige karpeslippet.

Publisert Sist oppdatert

​Åtte karper har overvintret i vanntanker på Løren. I dag slapp de ut i vanndammen på festningen til jubel fra fremmøtte barnehagebarn.

– Dette er en viktig del av historien og en flott tradisjon. Sol og barn som spiser is er en passende måte å starte sommeren på, sier festningsbestyrer Hanne Berg som var med på karpeslipp for tredje gang. 

Karpedammen har røtter helt tilbake til 1592. Da ble volldammen rundt festningen delt i to, hvor den ene delen ble til karpedam.

– I gamle dager hadde fiskene en rolle i beskyttelse av festningene. De kan merke vibrasjoner i bakken, for eksempel når en fiende nærmet seg. Hvis man lærte seg å tolke karpene så kunne man få et forvarsel, forklarer Berg.


Fanfare. Fiskene ble også ansett som en delikatesse, men i dag var det bare is som ble fortært i solen på Akershus festning. En musikant fra Forsvarets stabsmusikkorps spilte en fanfare for fiskene.

– Enhver festning med respekt for seg selv har en karpedam, sier kommandant Ole Asbjørn Fauske.

Han fikk æren av å slippe løs karpene fra store plastbøtter, godt hjulpet av barna fra Stålverkskroken barnehage. Etterpå delta han ut is til de fremmøtte før han erklærte: Da er sommeren på festningen i gang!