Kultur:

«Kannibalene» på Magerøya

Dette er en beretning om en episode som fant sted på Magerøya i Finnmark i 1942 og de følger dette skulle få for to familier. En liten detalj i det store krigsbildet, men noe som skulle snu livet til familiene Søderholm og Karlsen på hodet.

Et forsøk på å etablere en russisk observasjonspost i februar 1942, ved det fraflyttede fiskeværet Opnan på østsiden av Magerøya i Finnmark (for å raportere om tyske forsyningstransporter til Litzafronten), slo feil. Hva som så egentlig skjedde er det i dag umulig å få svar på, men noen overlevde. Tyskerne fikk etter hvert rede på at det var russere der. To etterlatte russiske matroser som hadde fått mathjelp av norske fiskere, ble tatt til fange og sendt til Oslo. De fire lokale fiskerne Markus Karlsen og Gustav Søderholm med sønnene Ragnar og Asbjørn hadde hjulpet russerne med mat og ble arrestert og sendt til Trondheim. De tre voksne ble dømt til døden for å ha bistått fienden og henrettet på Kristiansten festning. Mindreårige Asbjørn ble dømt til ti års tvangsarbeid og sendt til fangenskap i Tyskland.

«Mysteriet på Magerøya» er en sterk og dramatisk historie​

Tysk propaganda kjørte en sak om de to bolsjevikene, som skulle ha overlevd på den karrige kysten i det forlatte fiskeværet ved kannibalisme, til det ytterste for å vise hva tyskerne sto overfor.

Det som skjedde skulle rive de to familiene i stykker og prege de gjenlevende resten av livet. «Mysteriet på Magerøya» er en sterk og dramatisk historie om enkeltmennesker som uforvarende og med et ønske om kun å hjelpe blir knust av krigen. Boken gir også et godt bilde av livet i Finnmark under krigen og hvordan okkupasjonsregimet fungerte. ​