Kan tjene like mye som forsvarssjefen

– Lønnssystemet åpner for at en grenader i Telemark Bataljon kan tjene like mye som forsvarssjefen, sier forbundsleder Torbjørn Bongo.

Publisert Sist oppdatert

– Og det er heller ikke noe i veien for at tekniker på Andøya kan tjene like mye som sjef Luftforsvaret i grunnlønn. Lønnssystemet i Forsvaret åpner opp for det. Det viljen til å benytte seg av det som har manglet.

– Lønnssytemet åpner for at en grenader i Telemark Bataljon grenader tjene like mye som forsvarssjefen.

Tidligere i uka sa viseadmiral Elisabeth Natvig til Forsvarets forum blant annet at lønn kan bidra til å øke ståtiden for ansatte i Forsvaret:

– Det er noe kulturelt hos oss som gjør at lønn følger grad. Det må vi kanskje løse litt opp i. For å si det sånn: Hvis du har kompetanse som er mer «kritisk viktig» enn det jeg har, da er det kanskje riktig at du tjener mer enn meg. Hvis vi bare kan finne din kompetanse ett sted, da må vi betale deg bedre, sa sjef Forsvarsstaben til Forsvarets forum..

Ikke nytt

– Det er ikke noen hindringer i dagens lønnssystem på vår tariffavtale som tilsier at en ikke kan lønne godt og gi lønnsuttelling for kompetanse og ståtid. Denne muligheten er ikke utstrakt utnyttet fra arbeidsgiver sin side. Derfor ser vi fram til en slik dialog med Forsvaret. 

 Det skriver leder i Befalets fellesorganisasjon (BFO), Jens Jahren, i en epost til Forsvarets forum. Han presiserer at også grad må belønnes på lønnslippen da det er koblet til kompetanse, utdanningsnivå og lederansvar. 

Goder som forsvant

 Både Jens Jahren i BFO og Torbjørn Bongo i NOF peker på at ansatte i Forsvaret  de senere årene har mistet en rekke goder som har fungert som incentiv for å stå lenger. Det har ført til en kompetanseflukt sier Bongo.

– Undervisningstillegget har blitt fjernet, feriereiser med fly og det ligger inne et forslag om å øke husleien for forsvarsboliger. Det er også strammet inn på ordningen som dekket kvarter (bosted) for de som pendler.

– Det er handlinger som bidrar til at folk slutter tidligere i Forsvaret. Summen av goder og lønn er ikke konkurransedyktig i Forsvaret lenger, sier Bongo.

– Det avgjørende er at dette har skapt en usikkerhet om framtidige incentiver. En usikkerhet som vi merker godt, skriver Jens Jahren i BFO.

PS. Lønnen til forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen er i 2018 oppført til å være
674 520 kroner, noen tusenlapper mindre enn statsminister Erna Solberg.