Kan ikke operere fritt

I store deler av Sør-Sudan får ikke FN gå patruljer.

Publisert Sist oppdatert

– Situasjonen i Juba har normalisert seg etter kampene i fjor sommer, sier Per Rønning.​


– Det betyr ikke at det er en normalsituasjon, situasjonen er fortsatt uforutsigbar.

– Regjeringsstyrkene har sperret store områder, på grunn av det de kaller manglende sikkerhet. Konsekvensen er at vi ikke har bevegelsesfrihet eller kommer frem med forsyninger. Vi kan heller ikke gjennomføre patruljer fritt. Vi må operere ut i fra FN-leirer, tettsteder og byer og har redusert bevegelsesfrihet.

​​Fryktet full krig. Sjefen for operasjonssenteret i FN-styrken (UNMISS) var i Juba da det smalt i juli 2016.

– Det verste scenarioet vi så før oss, var full krig. Det ville fått store konsekvenser for flyktningleirene i Juba, sier Rønning.

– Da hadde UNMISS vært svært utsatt.

Han kan ikke kommentere granskingsrapporten som kritiserer UNMISS for manglende evne og vilje til å beskytte sivile. Han vil heller ikke si noe om at den militære styrkesjefen ble avsatt.

Regjeringsstyrkene har sperret store områder, på grunn av det de kaller manglende sikkerhet

Demonstrasjoner. Under kampene i fjor sommer hadde han tett kontakt med de andre nordmennene i FN-misjonen. Selv tilbrakte han dagene og nettene i operasjonssenteret.

– Vi mistet ikke fatningen, og vi hadde oversikt over situasjonen. Vi rapporterte hyppig til ledelsen i UNMISS og FN-hovedkvarteret i New York. Det var intens krigføring med angrepshelikoptre, artilleri, bombekastere, RPG og flatbanevåpen – rett utenfor både hovedkvarteret og logistikkbasen i Juba.

FN-soldatene måtte holde seg i leir, etter ordre fra ledelsen i UNMISS. Det var enkelte demonstrasjoner mot FN etter kampene – med klare anti-FN-budskap. De var iscenesatt, ifølge Rønning.

– Stort sett var de fredelige, med noen unntak, sier han.

– Jeg mener at det ville vært verre i Sør-Sudan uten FN. 220 000 flyktninger bor i leirer som er knyttet opp mot FN-leirene. Hvor skulle de dratt uten FN? Vi har begrensninger, men ingen andre kan operere i Sør-Sudan i særlig grad. Derfor trenger Sør-Sudan FN mer enn noensinne. Og når vi spør folk, sier de at de vil ha FNs tilstedeværelse.

Når vi spør folk, sier de at de vil ha FNs tilstedeværelse

​***

Få med deg Mona Kulseths historie. Da kampene startet, GJEMTE HUN seg under kontorpulten.


FN feilet kraftig, sier major Per-Øivind Berg. 


Les også portrettet med Hilde Frafjord Johnson, som var FN-sjef i Sør-Sudan under kampene i 2013. Det var hun som åpnet FN-leirene for flyktninger. Fire år etter er de der fortsatt. ​​


​​

​​