Nyheter

DREPT I HALDEN: Maleriet «Karl XIIs likfärd», malt i 1878 av den svenske historiemaleren Gustaf Cederström (1845-1933), i dag på Göteborgs kunstmuseum. Bildet skildrer de svenske styrkenes tilbaketog etter den mislykkede beleiringen av Fredriksten festning under det andre Norgesfelttoget i 1718, og hvor den svenske kongen Karl XII ble skutt og drept.

Kan ha løst 300 år gammelt mysterium: Slik ble kong Karl XII drept

I mer enn 300 år har spekulasjonene gått varmt rundt hva som egentlig skjedde da svenskekongen Karl den tolvte døde under beleiringen av Fredriksten festning. Nå mener finske forskere å kunne bekrefte dødsårsaken - og hvor kulen sannsynligvis ble skutt fra.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En kald og småtåkete novemberkveld i 1718 ble svenskekongen Karl XII skut og drept ved Fredriksten festning i Halden. Dødsfallet betydde slutten for Sveriges stormaktstid.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Men spørsmålet har lenge vært hvem som drepte ham. Ble svenskekongen drept av sine egne, krigstrøtte soldater, eller var det en norsk soldat som avfyrte det dødelige skuddet? Som for eksempel Jo på Vedlo, som NRK tidligere har omtalt?

De kongelige levningene er blitt obdusert hele tre ganger, i 1746, 1859 og 1917. Sist de ble gravd opp fra graven i Riddarholmskyrkan i Stockholm ble det tatt røntgenbilder også.

Man har visst at Karl XII døde av en kule som gjennomboret skallen hans, men detaljene rundt det øvrige hendelsesforløpet har vært uvisse.

Nå mener imidlertid forskere ved Uleåborgs universitet i Finland at de kan bekrefte dødsårsaken, skriver det finske Hufvudstadsbladet.

Moderne metoder

Forskerne har blant annet benyttet seg av rettsmedisinske forskningsmetoder og prøveskytinger på ballistiske modeller, som har de samme egenskapene som et menneskehode, for å løse mysteriet. De har undersøkt størrelsen på skuddhullet i filthatten som kongen bar da han ble truffet, og skuddskaden i kraniet, som syns på røntgenbilder.

Forskerne mener at de en gang for alle slår hull på myten om at Karl XII ble snikmyrdet av sine egne soldater.

KRIGERKONGEN: Karl XII av Sverige ble ifølge finske forskere mest trolig drept av norsk kardesk-ammunisjon skutt fra Fredriksten festning 30. november 1718.

Prøveskytingene er gjort med et tikalibers gevær og en 28 millimeters kanon, ifølge den finske kringkasteren YLE.

Skadene som oppsto, viser at kongen etter all sannsynlighet ikke ble drept av en muskettkule av bly. En blykule skulle nemlig ha etterlatt seg andre slags spor i hodeskallen, enn de som kommer frem på røntgenbildene.

Kardesk-ammunisjon

Ifølge de ferske forskningsresultatene, som er publisert i det vitenskaplige tidsskriftet PNAS Nexus, som er et samarbeid mellom National Academy of Sciences og Universitetet i Oxford, døde kong Karl XII sannsynligvis av kardesk-ammunisjon av jern, med en diameter på langt over 20 millimeter.

En kardesk er en form for prosjektil som ble brukt som anti-personellvåpen over kortere avstander, og var særlig effektiv mot tette infanteriformasjoner slik de ble brukt på 17- og begynnelsen av 1800-tallet. En kardeskladning består av en serie mindre kuler, som virker på omtrent samme måte som en hagle, med vid utspredningsgrad av mindre fragmenter fra en hovedpatron.

På grunnlag av skadene i kongens hodeskalle, mener forskerne at prosjektilet trolig bevegde seg med en hastighet på cirka 200 meter i sekundet, noe som tilsvarer hastigheten for et prosjektil som ble avfyrt fra cirka 200 meters hold - altså fra Fredriksten festning.

Mest sannsynlig var det derfor en norsk kule som tok livet av svenskekongen, konkluderer de finske forskerne.

Powered by Labrador CMS