Nyheter:

Kabul: Flere drept etter skuddangrep mot seremoni

Forsvaret opplyser at de norske soldatene vanligvis rykker ut med den afghanske politienheten Crisis Response Unit 222.

Væpnede angripere begynte å skyte under et arrangement hvor opposisjonsleder Abdullah Abdullah deltok fredag formiddag. Ifølge New York Times, kom Abdullah seg unna, men flere skal være skadd og drept. 

Lederen for det afghanske fredsrådet, Mohammad Karim Khalili, sa tidligere til TV-stasjonen Tolo News at 23 mennesker er drept i angrepet mot seremonien, der han selv var til stede sammen med en rekke andre høytstående afghanere. Tallet er senere blit toppjustert til 27 drept. 29 andre ble såret i angrepet, opplyser en talsmann for innenriksdepartementet i Kabul, Nusrat Rahimi, til Tolo News.

Forsvaret har bidratt med styrker i Afghanistan siden 2001. I dag er Forsvaret til stede med stabsoffiserer og et bidrag fra Forsvarets marinejegerkommando som trener en kontraterrorenhet i det afghanske politiet Crisis Response Unit 222 (CRU 222). Totalt utgjør bidraget rundt 60 personer. 

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier til Forsvarets forum at de ikke kommenterer pågående operasjoner, men det er naturlig at den styrken som Norge er der for å mentorere, rykker ut ved større hendelser som dette.

– Det er også vanlig at norske styrker følger med når CRU 222 rykker ut på oppdrag, forteller Brynjar Stordal ved FOH.

Det er en del av den pågående treningen Forsvarets spesialstyrker gir gjennom Nato-operasjonen Resolute Support Mission (RSM) i Kabul. 

Minneseremonien var for Abdul Ali Mazari, den tidligere lederen av partiet Hezb-e Wahdat som ble henrettet av Taliban i 1995.

Mazari tilhørte Afghanistans sjiamuslimske minoritet, og både fjorårets og 2017s minnemarkering ble gjenstand for angrep. Da hevdet ekstremistgruppen IS å stå bak. De har erklært krig mot Afghanistans sjiamuslimer.