I årets julekalender «Forsvarsnavn i Forsvaret» har Forsvarets forum stilt ulike spørsmål til folk som har tilknytning til Forsvaret, med et forsvarsrelatert etternavn. Dette har blitt en hyllest til alle som har fått kommentert etternavnet sitt i militæret. I dag er julaften, og i den anledning hyller vi en hel familie som alle er i Forsvaret. Nemlig Kim, Morten og Magnus Sabel.
Annonse
Nevn en hendelse hvor etternavnet ditt har blitt brukt i en setting i forsvaret.
– Navnet dukker regelmessig opp i ulike sammenhenger, og skaper ofte litt latter, sier kommandørkaptein Kim Sabel, far i familien, til Forsvarets forum.
– Eksempelvis under militære oppstillinger. Da er det alltid festlig om de sier «det blir oppstilling uten Sabel». (Skjedde flere ganger da jeg gikk på Sjøkrigsskolen, og også flere ganger i karrieren senere).
– Ved en annen anledning, da jeg jobbet på rekruttskolen i Stavanger, og skulle ha undervisning ved befalskurset, så skulle jeg, den gang fenrik, undervise i «sabel eksersis». Det ble fort litt latter kan man si. Andre ganger snakkes det om forslag som «sables» ned, eller at noe er «sabla bra».
Har du møtt på noen utfordringer med tanke på etternavnet ditt?
– Egentlig ikke, kan ikke si jeg har måttet stave navnet mitt fordi folk ikke forstår hvordan det staves eller hva det betyr, sier Magnus Sabel, den ene sønnen i sabel-familien, som er brannvernsoldat i førstegangstjenesten, til Forsvarets forum.
– De blir heller mer overrasket, og en respons jeg ofte får er «oi, for et kult etternavn» eller «da må du vel være glad i kaptein Sabeltann, da?» Da må jeg bare le, fordi han var min favoritt da jeg var liten, sier Magnus.
Hva er den største gleden med å ha ett forsvarsrelatert etternavn?
Den andre sønnen i familien, Morten Sabel, setter pris på at alle gutta i familien jobber i Sjøforsvaret.
– Den største gleden finnes nok i det grunnlaget familien min har laget i Forsvaret. Det er nettopp det at vi er en forsvarsfamilie som gjør at det blir ekstra gledelig å hete noe forsvarsrelatert til etternavn.
Vet du opphavet til etternavnet ditt?
Navnet kommer fra Värmland i Sverige, forteller Kim.
– Der var det en ung mann som het Per Jonsson som vervet seg som soldat og tjenestegjorde i Värmland feltjegerkorps fra 1828-1838. Han fikk/tok navnet Sabel. Dette gjennom en gammel tradisjon der soldater fikk eller tok et militært navn i forbindelse med tjenesten. Da valgte eller fikk han navnet Sabel. Andre tok navn som Svärd, Granat, Modig og Streng. (I et slikt perspektiv er vi jo heldige at det ikke ble Granat eller Streng…).
– Historien sier også at enkelte fikk tildelt mindre smigrende navn som «Fyllhund» og «Förbettringen», og det var det nok ikke like interessant å videreføre i familienavnet, fortsetter han.
Hva gleder du deg mest til med julaften?
Far i familien gleder seg til å samle familien hjem til julaften.
– Jeg gleder meg mest til å være med familien, og samle «troppene» en periode, nå som «barna» er i ferd med å flytte ut hjemme i fra. Det blir jo fort litt stille i huset når de ikke er hjemme lenger.
– Jeg ser også frem til å koble av litt etter en hektisk førjulsperiode på jobb. Ikke minst ser jeg frem til å slite ut meg selv og bikkja i skisporet. Det blir en viktig oppladning før jeg allerede 8. januar reiser ut seks måneder, i en stilling som sjef Key Leader Engagement (KLE) ved Combined Maritime Forces (CMF) i Bahrain, skriver Kim.
Vi i Forsvarets forum takker alle som har følgt med på julekalenderen i desember, og ikke minst alle med et forsvarsnavn som ville bli med. Vi ønsker dere og alle en gledelig jul.