Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_3076_journalisterogbloggeforum_3076_journalisterogbloggehttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10873Russlands president Vladimir Putin avbildet under en pressekonferanse mandag. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik/ NTB scanpix/forum-media/PubImages/LWO2t1WAz5Q.jpgRusslands president Vladimir Putin avbildet under en pressekonferanse mandag. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik/ NTB scanpix

Ny lov i Russland: Journalister kan registreres som utenlandske agenter

Russlands president Vladimir Putin har undertegnet en lov som gjør at bloggere og journalister kan registreres som utenlandske agenter.

Også brukere av sosiale medier omfattes av loven.

Personer som blir registrert som utenlandske agenter, risikerer å bli gransket ytterligere av myndighetene.

Den nye loven er en utvidelse av en eksisterende lov som omfatter medier finansiert fra utlandet. Denne loven ble innført i 2017 som en et svar på at USA klassifiserte den russiske statlige kanalen RT som en utenlandsk agent.

Den nye loven som nå trer i kraft, vil gjelde alle som distribuerer eller videreformidler innhold fra medier som er registrert som utenlandske agenter.

RT var et av flere russiske medier som ble anklaget for å ha deltatt i en omfattende russisk kampanje for å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016. Motivet skal ha vært å hjelpe Donald Trump og undergrave valgkampen til Hillary Clinton.

Hendelsen er kritisert av flere i Russland for å innskrenke ytringsfriheten i landet og for å gi myndighetene større mulighet til å slå ned på opposisjonelle.

I november trådte en lov i kraft som gir russiske myndigheter makt til å strupe trafikken fra internasjonale internettservere.

Publisert 3. desember 2019 09:08..