Nyheter
Stoltenberg: Justeringer når 30 land skal bli enige
På vei fram til vedtak om en reformpakke på Natos toppmøte, blir det en del justeringer når 30 land skal bli enige, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– De siste månedene har de allierte drevet nær og konstruktiv konsultasjon om Nato 2030, men vi har fortsatt en jobb å gjøre, sier Nato-sjefen mandag ettermiddag. Tirsdag skal han lede to ministermøter på video – for utenriksministre og forsvarsministre – som en del av forberedelsene til toppmøtet i Brussel 14. juni.
Dit kommer også USAs president Joe Biden, som skal på sin første utenlandsreise siden han flyttet inn i Det hvite hus.
– Mer forutsigbar verden
– Vi er alle enige om at vi må ta ambisiøse og fremtidsrettede beslutninger, understreker Stoltenberg og gjentar at målet med initiativet kjent som Nato 2030, er å forberede forsvarsalliansen for fremtiden.
– I en mer uforutsigbar verden med mer konkurranse trenger vi transatlantisk samhold, sier Nato-sjefen og trekker fram tre hovedpunkter:
– For det første skal vi styrke samholdet. Vi skal også ha et utvidet perspektiv på sikkerhetsspørsmål og spille en større rolle når det gjelder å sikre en regelbasert verdensorden, sier Stoltenberg.
30 land skal bli enige
Han svarer lite konkret på spørsmål om hva som er endret i diskusjonene siden han la fram sine forslag i februar.
– Det er en prosess der det er justeringer når 30 land skal bli enige, men retningen består. Ønsket om å vedta et ambisiøst konkret program for å håndtere en ny sikkerhetspolitisk virkelighet har stått seg godt gjennom prosessen, sier Nato-sjefen.
På toppmøtet er det også meningen at arbeidet med et nytt strategisk konsept skal settes i gang, med tanke på å vedta det på neste toppmøte.
– Dagens konsept er fra 2010 og inneholder mye bra, men det har også skjedd vesentlige endringer i de sikkerhetspolitiske omgivelsen. Kina ble ikke nevnt den gangen, og Russland ble omtalt som en mulig strategisk partner. Det er det ingen som snakker om lenger.
Ikke bare forsvar
Nato-sjefen sier medlemslandene ser behovet for at Nato gjør mer for å håndtere en verden med nye og mer komplekse utfordringer.
– De er innforstått med at vi ikke bare må gjøre mer innen forsvar og avskrekking, men også må se på motstandsdyktighet og infrastruktur. Vi må også se på hvordan vi kan sikre at vi beholder det teknologiske overtaket.
Stoltenberg sier Nato også må forholde seg til klimaendringene og hvordan de påvirker sikkerhetssituasjonen. I 2010 ble klimaendringene knapt nevnt som en sikkerhetsutfordring.
Rom for andre saker
Selv om det viktigste med tirsdagens møter er å forberede toppmøtet, blir det også tid til å ta opp enkelte andre saker, sier Stoltenberg og nevner utviklingen i Ukraina og Hviterussland og Natos fremtidige engasjement i Afghanistan.
Alliansen har startet tilbaketrekkingen fra landet, og alle utenlandske styrker skal etter planen være helt ute 11. september.