Nyheter

TIL OSLO: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ved flaggborgen i NATOs hovedkvarter i Brussel. Tirsdag skal han snakke fra Stortingets talerstol for første gang på ni år-

Stoltenberg taler når Nordisk råd samles i Oslo

Sikkerhetssituasjonen i Europa står høyt på agendaen når de nordiske statsministrene og utenriksministrene samles i Nordisk råd i Oslo denne uken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart er alle de fem nordiske landene fullverdige medlemmer av forsvarsalliansen Nato, og ettersom krigen i Ukraina fremdeles herjer, blir europeiske sikkerhetsspørsmål viktige samtaleemner når Nordisk råd samles i den norske hovedstaden.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det nordiske samarbeidet oppleves av denne grunn viktigere enn på lenge, sier rådets president Jorodd Asphjell (Ap) i forkant av møtet.

– De fem landene hører med blant verdens mest velfungerende demokratier. Vi samarbeider godt, selv om vi ikke bestandig er enig, sier han.

Stoltenberg tilbake

For første gang på nesten ti år skal også Natos generalsekretær og Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg innlede fra Stortingets talerstol, ifølge Asphjell. Det vil foregå på tirsdag, etter Nato-sjefens møte med stortingspresident Masud Gharahkhani.

– Det blir første gang siden Stoltenberg sluttet som representant i 2014, sier Asphjell.

Stoltenberg har stått ved roret i forhandlingene med Tyrkia om Sveriges Nato-søknad, som lenge har blitt forsinket som følge av tyrkiske krav for tiltredelse.

Omsider er imidlertid saken sendt til behandling i Tyrkias nasjonalforsamling, selv om det ikke er noen konkret dato for når Sverige vil bli fullverdig medlem av forsvarsalliansen.

Bærekraftmål

Det årlige møtet i Nordisk råd foregår i Oslo ettersom Norge har presidentskapet i år. Stortinget er vert for sesjonen som vil foregå fra 30. oktober til 2. november.

BIDEN: De nordiske statsministrene under et møte med USAs president Joe Biden i Helsingfors tidligere i år.

Der vil Nordisk råds 87 parlamentarikere, de nordiske statsministrene og utenriksministrene og en rekke andre ministre fra hele Norden møtes.

– De nordiske regjeringene har en visjon om at Norden skal være verdens mest bærekraftige og integrerte region innen 2030, og vi ser fram til en nærmere dialog om hvordan vi skal nå det målet, sier rådets visepresident Helge Orten.

Prisutdeling

Men det er ikke bare møter og diplomatiprat på agendaen for politikerne. Det vil også være en storslått feiring i Den Norske Opera tirsdag kveld, der Nordisk råd vil dele ut sine prestisjetunge priser for året som har gått.

Prisene er innenfor fem kategorier: Litteratur, barne- og ungdomslitteratur, film, miljø og musikk.

PRIS: Nordisk råd deler ut sine prestisjetunge priser i Den Norske Opera tirsdag kveld. Da kan flere nordmenn dra hjem med pokalen.

Flere nordmenn er nominert i hver kategori, deriblant er gjenbruksplattformen Fæbrik, som blant annet Jenny Skavlan står bak, nominert til årets miljøpris. Manusforfatter Gunnar Vikene og produsent Maria Ekerhovd er også nominert til årets film for kritikerroste «Krigsseileren».

Fire nordmenn er også nominert til litteraturprisen. Av totalt 14 nominerte kan Ingeborg Arvola (Kniven i Kilden), Kathrine Nedrejord (Forbryter og straff) eller Anne-Grethe Leine Bientie og Bierna Leine Bientie (Jaermeme miljjen luvnie jeala) dra hjem med glasspokalen.

Nordisk råd ble dannet i 1952 og består av medlemmer fra nasjonalforsamlingene i de nordiske landene: Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland.



Powered by Labrador CMS