Nyheter

GENERALSEKRETÆR: Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i Brussel torsdag.

Stoltenberg: Nato klar til å utplassere en fullskalastyrke for å forsvare grensene i øst

Nato utarbeider planer for å utplassere en permanent fullskalastyrke på alliansens østflanke, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med Sunday Telegraph sier Nato-sjefen at styrken skal være i stand til å stanse en invasjonshær.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han sier også at Nato er midt i en svært grunnleggende endringsprosess som skal gjenspeile de langsiktige virkningene av handlingene til Russlands president Vladimir Putin.

Les også: Finsk sosialdemokrat: Sverige og Finland diskuterer Nato-alternativ

— Uansett når og hvordan krigen i Ukraina ender, har krigen allerede fått langsiktige konsekvenser for vår sikkerhet. Nato må tilpasse seg den nye virkeligheten. Og det er nøyaktig hva vi gjør, sier Stoltenberg.

Ifølge Nato-sjefen skal alliansens lille «snubletråd» på østflanken gjøres om til en storstilt militær tilstedeværelse.

— Vi må sikre at vi i en farligere verden fortsatt er i stand til å beskytte og forsvare alle Nato-allierte, sier han og legger til at endringen må følges opp av at Natos medlemsland. De må bruker mer penger på sine forsvarsbudsjett, ifølge Stoltenberg, som viser spesielt til Tysklands løfte om å bruke 2 prosent av landets BNP på forsvar, ikke 1,5 prosent som i dag.

Les også: Finland avgjør Nato-spørsmålet i sommer, tror statsministeren

— Med størrelsen på Tysklands økonomi vil dette virkelig gjøre en enorm forskjell, også for hvor mye penger Nato bruker totalt på forsvar, sier han.

Powered by Labrador CMS