Nyheter

TAKKET JA: Jens Stoltenberg sammen med USAs president Joe Biden (t.v.) speaks og Romanias presidentKlaus Iohannis (t.h.).

Stoltenberg blir i Nato - trekker seg som sentralbanksjef

Jens Stoltenberg har takket ja til ett år ekstra som generalsekretær i Nato. Samtidig frasier han seg jobben som sjef for Norges Bank.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Beslutningen om å forlenge Stoltenbergs periode ble tatt på et hastetoppmøte i Nato torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg har i dag takket ja til å fortsette som generalsekretær i Nato. Vi står overfor en skjebnetid for europeisk sikkerhet. Jeg er takknemlig for tilliten som Natos stats- og regjeringssjefer har vist meg, og vil vie all min oppmerksomhet til å lede alliansen gjennom denne krevende tiden, sier Stoltenberg i en kommentar sendt på SMS til NTB via hans presserådgiver.

Frasier seg sentralbank-stilling

Det innebærer at han frasier seg stillingen som sentralbanksjef.

– Samtidig har jeg informert Finansdepartementet om at jeg frasier meg stillingen som sentralbanksjef. Nato trenger en generalsekretær som ikke over lengre tid er på vei et annet sted, spesielt nå, fortsetter han.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) forstår valget.

– Jeg skulle selvfølgelig gjerne sett at Jens Stoltenberg ble vår neste sentralbanksjef, men vi står midt i en dramatisk situasjon i Europa, og jeg har stor forståelse for at han prioriterer å fortsette i den viktige rollen han har i Nato, sier Vedum.

Ida Wolden Bache tar over

Finansdepartementet opplyser samtidig at Ida Wolden Bache blir utnevnt som ny sentralbanksjef for en åremålsperiode på seks år. Bache er i dag midlertidig sentralbanksjef og var Stoltenbergs fremste rival i kampen om jobben.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil så snart som mulig legge fram en innstilling for Kongen i statsråd om utnevnelsen, opplyser Finansdepartementet.

– Det er kort tid siden vi fullførte en grundig ansettelsesprosess hvor Ida Wolden Bache ble vurdert som svært kompetent for stillingen. Hun har allerede fungert som sentralbanksjef i noen uker, og fyller rollen på en god måte. Norge har en utmerket sentralbanksjef i henne, sier Vedum.

Les også: – Vi står overfor en ny normal i europeisk sikkerhet, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg .
Powered by Labrador CMS