Nyheter

ADVARER: Jens Stoltenberg sier at de russiske militære styrkene har betydelige kapabiliteter og et stort antall soldater.
ADVARER: Jens Stoltenberg sier at de russiske militære styrkene har betydelige kapabiliteter og et stort antall soldater.

Stoltenberg advarer mot å undervurdere Russland

Etter tilbaketrekningen i Kherson varsler Nato-sjef Jens Stoltenberg om en vanskelig vinter for Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

– De kommende månedene blir vanskelige. Putins mål er å etterlate et kaldt og mørkt Ukraina denne vinteren, sa Stoltenberg på et pressetreff med Nederlands utenriksminister Wopke Hoekstra og forsvarsminister Kajsa Ollongren mandag ettermiddag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nato-sjefen advarer mot å undervurdere Russlands militære evner etter Ukrainas gjenerobring av Kherson.

– Betydelige kapabiliteter

Opptil 30.000 russiske soldater skal mandag være trukket tilbake fra Kherson by og andre steder på den vestlige bredden av Dnipro.

– Vi må ikke gjøre den feilen å undervurdere Russland. De russiske militære styrkene har betydelige kapabiliteter og et stort antall soldater, og Russland har bevist sin vilje til å tåle store tap, sier Stoltenberg.

Han gir samtidig honnør til ukrainske styrker.

– Russlands tilbaketrekning fra Kherson viser det utrolige motet til Ukrainas væpnede styrker, men det viser også vår fortsatte støtte til Ukraina.

Lar Ukraina bestemme

Stoltenberg understreker at det er opp til Ukraina å avgjøre når det skal innledes fredsforhandlinger med Russland.

– Vi skal ikke sitte i Brussel eller i andre Nato-hovedsteder og bestemme hva som er akseptabelt for Ukraina. Det vi skal gjøre er å maksimere sannsynligheten for at Ukraina oppnår et akseptabelt utfall rundt forhandlingsbordet. Måten vi gjør det på, er ved å styrke deres posisjon på slagmarken, sier Stoltenberg.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har tidligere sagt at Ukraina er klar til å inngå det han kaller en rettferdig fred, forutsatt at Russland respekterer Ukrainas grenser. Zelenskyj krever også full tilbaketrekking av russiske styrker.

Powered by Labrador CMS