Nyheter:
HRW: Nødhjelp brukes som våpen i Jemen
Houthiene og andre aktører i Jemen hindrer nødhjelp fra å nå fram til millioner av mennesker, slår Human Rights Watch fast i ny rapport.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Houthi-bevegelsen tok kontroll over Jemens hovedstad Sana høsten 2014, etter flere år med kaotiske tilstander i landet.
Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot dem, sammen med De forente arabiske emirater og flere andre land i regionen.
Over 100.000 mennesker er ifølge Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) siden trolig drept i krigen, millioner lever på randen av sult og 80 prosent av de nærmere 30 millioner innbyggerne er helt avhengige av nødhjelp utenfra.
FN kaller Jemen vårt tids verste humanitære krise og har gjentatte ganger slått alarm og bedt om mer nødhjelp.
Hjelpen uteblir
Ved utgangen av august hadde hjelpeorganisasjonene bare mottatt 24 prosent av de 31 milliarder kronene som de mener trengs i Jemen i år, noe Human Rights Watch mener houthiene, eksilregjeringen, separatistene i sør og andre aktører og deres utenlandske støttespillere må ta en stor del av skylden for.
I en ny rapport viser menneskerettighetsorganisasjonen til at nødhjelpen blokkeres, at det er innført strenge restriksjoner på hjelpeorganisasjonenes arbeid og at opprørerne forsøker å ta kontroll over hvem som skal få hjelp og hvor.
– Millioner må lide fordi houthiene og andre myndigheter i Jemen nekter å gi FN og andre hjelpeorganisasjoner fri tilgang til mennesker som trenger hjelp, sier nestlederen for HRWs kriseenhet, Gerry Simpson.
Massive flyangrep fra Saudi-Arabia har samtidig lagt store deler av Jemens helsevesen i grus, og landet står på toppen av dette midt oppe i koronapandemien.
– Jemens ødelagte helsesektor og den ukontrollerte spredningen av covid-19 gjør at hindringene og givernes kutt i bidrag er helt katastrofale, sier han.
Nødhjelp som våpen
Houthiene er ikke alene om å bruke nødhjelp som våpen i Jemen, det gjør også Det sørlige overgangsrådet (STC), separatistbevegelsen som kontrollerer områder i sør og som støttes av Emiratene, konstaterer HRW i rapporten «Deadly Consequences: Obstruction of Aid in Yemen During Covid-19».
Al-Qaida på den arabiske halvøy (Aqap) kontrollerer også områder i Jemen, og det samme gjør eksilregjeringen som har tilhold i Saudi-Arabia.
– Folkeretten forbyr partene i en konflikt å hindre nødhjelp fra å nå sivilbefolkningen, slår HRW fast.
Til tross for hindrene som legges i veien for hjelpearbeid, oppfordrer Human Rights Watch giverland og hjelpeorganisasjoner til å trappe opp nødhjelpsinnsatsen i Jemen og samtidig øke presset på partene for å få dem til å respektere humanitære prinsipper og tillate uavhengig og upartisk hjelp.
USA, Storbritannia, Frankrike, Canada og andre bidrar alle til nødhjelpsinnsatsen i Jemen, men har samtidig solgt våpen og militært utstyr til Saudi-Arabia og Emiratene og på den måten bidratt til å forverre den humanitære krisen, konstaterer menneskerettighetsorganisasjonen.
Løfter
Houthiene undertegnet i sommer en avtale der de lover å la hjelpeorganisasjonene få operere uavhengig i områdene de kontrollerer, men det stilles spørsmål ved om de vil etterleve denne avtalen.
Houthienes ledelse karakteriserer samtidig anklagene fra HRW som grunnløse og at hjelpeorganisasjoner som påstår det motsatte, følger «politiske ordrer» fra USA.
Verken Jemens eksilregjering eller separatistene i Det sørlige overgangsrådet har svart på kritikken fra HRW.
Human Rights Watch ber FN innlede uavhengig gransking, både av hvordan nødhjelpen hindres og av verdenssamfunnets bidrag.
FN-eksperter
En gruppe eksperter fra FN konkluderte også denne måneden med at de krigførende partene i Jemen gjør seg skyldig i omfattende brudd på folkeretten og anbefalte at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) bør innlede etterforskning.
I en rapport til FNs menneskerettsråd i Genève la ekspertgruppen fram det de kaller beviser for at både Houthi-bevegelsen, som har makten i hovedstaden Sana, separatistene i Det sørlige overgangsrådet og Emiratene som støtter dem, samt Saudi-Arabia som har ført en massiv bombekrig mot houthiene siden våren 2015, har mye å svare for.
Rapporten slår fast at det er gode grunner til å anta at de alle har gjort seg skyldige i vilkårlige drap, seksuelle overgrep, tortur, rekruttering av barnesoldater og andre brudd på folkeretten.