Nyheter:
– Jeg var en drittsekk mot de rundt meg
Trym Olsen (33) var soldaten som holdt masken i Afghanistan. Nå fronter han en ny kampanje for åpenhet om psykiske lidelser.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det har vært veldig terapeutisk å være brutalt åpen og ærlig. Det bidro til at jeg kom i arbeid igjen.
Trym Olsen bor i Harstad og er tømrer, og lever et helt annet liv enn da han var soldat i Etterretningsbataljonen.
Olsen har ikke tall på hvor mange skuddvekslinger han har opplevd i Afghanistan. Det var ikke enkelthendelser, men summen av opplevelsene fra kontingentene i 2010 og 2012 som førte til at han begynte å slite.
– Jeg var en drittsekk mot de rundt meg. Jeg så det ikke selv da – du blir blind på deg selv og din egen oppførsel – men jeg var mye sint, sier Olsen som ble diagnostisert med PTSD og moderat depresjon.
Tøft ute og hjemme
Olsen var åtte år i Forsvaret fra 2005-2013 før det var slutt. Han forteller at problemene han opplevde på hjemmebane, med blant annet samlivsbrudd var noe han tok med seg inn i tjenesten. Han mener at det bidro til at han begynte å slite.
– I ettertid er det lett å se at problemene jeg opplevde kom ganske kjapt i etterkant av kontingenten i 2010. Det var et «hårete» år i Afghanistan, sier Olsen som legger til at nettverket og vennene fra Forsvaret har fått viktig for å komme på beina igjen.
– Uten de hadde jeg ikke kommet i jobb.
Åpenhet om psykiske problemer
33-åringen er en av veteranene som fronter en ny kampanje fra Veteranforbundet SIOPS. Den består blant annet av en informasjonsfilm der fire veteraner fra ulike misjoner og operasjoner fra Forsvaret, forteller om tiden etter tjenesten. Det sier Gisle Bruknapp, som er rådgiver i SIOPS og prosjektleder for informasjonsfilmen.
– Felles for de alle er at de har slitt med psykiske utfordringer, men at de har funnet verktøy og teknikker for å mestre hverdagen. Hovedbudskapet er at de oppfordrer veteraner som sliter om å oppsøke hjelp så tidlig som mulig.
Her kan du se informasjonsfilmen «Et liv etter krigen» som tar til orde for større åpenhet om psykiske lidler .
– Vi vet at det fortsatt er mye stigma knyttet til psykisk helse i Forsvaret, og vi ønsker med denne filmen å bidra til mer åpenhet og senke terskelen for å søke hjelp, forteller Bruknapp.
Snakk om det
Overfor Forsvarets forum sier Trym Olsen at åpenheten om psykiske lidelser kan få konsekvenser. Det kan føre til at man ikke får reise ut på nye oppdrag for Forsvaret. Men problemene forsvinner likevel ikke av seg selv. Han mener at mange i Forsvaret sliter med psykiske problemer i etterkant av internasjonale oppdrag, men at de ikke er åpne om det. Han forteller at det kan komme mye positivt ut av å tjenestegjøre under vanskelig forhold i internasjonale oppdrag, som mestring, samhold og samarbeid. Baksiden er at spenningen ikke forlater kroppen i etterkant. Olsen er bekymret for at det er flere veteraner, blant annet fra Afghanistan, som har lagt lokk på problemene.
Fikk du med deg at Forsvarets Sanitet vil utsette Afghanistan-undersøkelse med sju måneder?
Det understøttes også av en helseundersøkelse av Afghanistan-veteraner som ble gjennomført i regi av Forsvarets sanitet og Institutt for militærpsykiatri og stressmestring i 2012. Studien viste at to av tre som rapporterte om psykiske problemer, ikke oppsøkte hjelp. Redsel for å bli stigmatisert var en av forklaringene til at veteranene ikke var åpne om psykiske lidelser.
– Man må tørre å bry seg hvis du ser andre slite. Konsekvensene ved at du forteller, er kanskje at du ikke kan være i operativ tjeneste. Det blir likevel ikke bedre ved at du later som du ikke har problemer, sier Olsen.
– Jeg tror ikke jeg hadde blitt så syk som jeg var, hvis jeg var åpen om problemene tidligere og oppfølgingen i Forsvaret var bedre.