Nyheter

NYTT RADARSYSTEM: En TPS-80-radar fotografert under øvelsen Resolute Dragon på Yonaguni i Okinawa, Japan 31. juli 2024

USA og Japan har utplassert 
ny radar - tolv mil fra Taiwan

Japanske styrker bistod amerikanske soldater ved utplasseringen av et nytt radarsystem, bare et steinkast unna taiwansk territorium. 

Publisert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Radaren som er et av amerikanernes nyeste radarsystemer har blitt satt opp på den japanske øya Yonaguni i Okinawa, som en del av øvelsen Resolute Dragon, en felles øvelse mellom landene, skriver Marine Times

På øya bor det rundt 18 000 mennesker og det skal være utstasjonert 7000 amerikanske soldater der. Yonaguni er det nærmeste japanske territoriet til Taiwan. 

Radaren er av typen TPS-80 Ground Air Task Oriented Radar (G/ATOR) og er en kombinasjon av fem eldre radarsystemer for å gi blant annet luft- og bakkeovervåking og våpenkontroll. 

Japanske styrker bistod de amerikanske marinesoldatene med et C-2 lastefly fra den japanske marinen for å få flyttet radaren til øya. 

Kontrakten på radarene med Northrop Grumman skal ha kostet rundt 958 millioner dollar, som tilsvarer rundt 11, 1 milliarder norske kroner. 

Powered by Labrador CMS