REPORTASJE
Dette gjør Italia hvis artikkel fem utløses i Norge
BADDEREN: (Forsvarets forum) Italienske styrker demonstrerer amfibisk krigføring i Nord-Norge.
Det er krig. Norge er invadert fra nord, og natopaktens artikkel fem er utløst. Alle Nato-land må hjelpe til å bekjempe fienden. Dermed må de få et lass med kjøretøy inn på land, og sikre stranden på Badderen.
Det er dette italienske soldater simulerer på stranden, med et majestetisk bakteppe av langstrakte fjell.
Det de skal gjennomføre heter amfibisk krigføring, der målet er å få de italienske soldatene fra sjøen og opp på land, og sikre stranden. Til dette bruker de kjøretøyene Veicolo-Tattico-Leggero-Multiruolo (VTLM). Disse skal opp på veien å sikre posisjonen.
Viser hvordan de jobber
– Scenarioet i dag er å vise hvordan vår amfibiske spesialstyrke jobber hvis artikkel fem blir utløst. Situasjonen er lagt opp slik at den nordlige delen av Norge er under angrep. Vi kommer da og skal støtte og hjelpe til, og angripe tilbake, sier kontreadmiral Valentino Rivaldi, som er ansvarlig for øvelsen sammen med kontreadmiral Massimiliano Grazios.
Både helikoptre og store tunge kjøretøy, som MH-101 og Assault Amphibious Vehicle (AAV) blir brukt i en amfibisk krigføring som dette. De skal på kortest mulig tid komme seg fra sjøen, og til posisjon på land.
Folk strømmer ut av helikoptrene, som letter igjen og er borte like fort som de kom. Én etter én kommer folk ut av de store kjøretøyene.
– Fantastisk følelse
Italia leder akkurat denne delen av Nordic Response, men styrker fra Spania, Frankrike, Storbritannia, USA, Finland og Sverige deltar også.
En av dem er menig Jose Moncada, som er i rekognoseringsenheten i Spania. Rollen hans under denne øvelsen er å forsvare stranden i Badderen sammen med hans italienske medsoldater.
– Det har vært helt fantastisk. Det er alltid gøy å jobbe med andre land. Man lærer nye ting hele tiden og møter nye folk. Det er en fantastisk følelse, sier han.
På spørsmål om Jose har møtt på noen utfordringer med å jobbe sammen med land han ikke er vant til å jobbe med, svarer han at alle hær-avdelinger har de samme verdiene.
– Man forstår hverandre selv om man ikke alltid klarer å kommunisere, sier Jose.