Nyheter

COME-BACK: I ett år har Benjamin Netanyanhu kritisert den israelske regjeringen nord og ned. Nå øyner den den tidligere statsministeren muligheten til å komme tilbake i statsministerposten. Her gratuleres Netanyanhu av sine partikolleger etter en foreløpig avstemning om et lovforslag om å oppløse parlamentet, i Knesset, onsdag 22. juni i år. I en foreløpig avstemning stemte Israelske lovgivere for å oppløse parlamentet, og satte hjulene i gang for å sende Israel til sitt femte nasjonale valg på litt over tre år.

Israel-ekspert: - Jeg tror Bibi blir statsminister igjen

Til høsten går israelerne til urnene for femte gang på tre år

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Israels 13. statsminister Naftali Bennett kastet inn håndkleet og landets parlament, Knesset stemte for nyvalg, var det en fornøyd tidligere statsminister Benjamin Netanyahu igjen kan komme til å overta makten i Israel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Gjennom hele det siste året, siden han ble kastet som statsminister, har Bibi Netanyahu gjentatt sin tese: «Bibi eller kaos». Nå har han fått bevist at han hadde rett, i hvert fall når det gjelder dette med kaos, sier Israel-kjenner og sjefredaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, til Forsvarets forum.

Kritisk Selbekk

Selbekk i en årrekke fulgt israelsk politikk på nært hold og han har ofte uttrykt seg kritisk til sider ved det israelske samfunnet og politikken som blir ført. Og særlig måten Benjamin Netanyahu ledet Israel de siste periodene av hans regjeringstid.

Benjamin Netanhyahu satt som statsminister i Israel i tilsammen 12 år. Han ble første gang valgt i 1996 på et program som blant annet var tuftet på stor motstand mot Oslo-prosessen. Lederen av det konservative partiet, Likud, har vært omstridt, både som politiker og som person. I det israelske rettsapparatet står han fremdeles tiltalt for flere forhold av korrupsjon.

POLARISERT: - Israelsk politikk er så oppsplitte at det blir vanskelig å finne en felles styringsplattform, sier redaktør Vebjørn Selbekk.

– Det er trist å se at nok en gang må israelske velgere til urnene for igjen å prøve å finne en levedyktig regjeringskoalisjon. Polariseringen i israelsk politikk og i samfunnet for øvrig, er svært bekymringsfull. Det vi ser utspille seg nå er ikke et positivt tegn, hverken for Israel som stat eller for utenverdenen. Gang på gang ser vi at det ellers så frodige israelske demokratiet, virker å være politisk uregjerlig, mener Vebjørn Selbekk.

Dømt til å mislykkes

Netanyahu måtte gi fra seg regjeringsmakten i fjor sommer. 13. juni 2021 greide den religiøs-konservative politikeren Naftali Bennett å sette sammen en regjeringsplattform, bestående av åtte veldig ulike partier, blant dem et arabisk islamsk parti, ledet av Mansour Abbas. Et regjeringsprosjekt mange analytikere anså som dømt til å mislykkes. Det skjedde tidligere i sommer.

Grunnen til at den tidligere utenriksministeren Yair Lapid, nå har overtatt som statsminister etter at Naftali Bennett trakk seg tidligere i uken, er en personlig avtale de to i mellom om å dele på jobben som statsminister. Nå ble det Lapids tur.

– Det var på mange måter en politisk bragd av Naftali Bennett å samle åtte vidt forskjellige politiske parter i en regjering for ett år siden. Men det eneste de hadde til felles var ønsket om å blir kvitt Benjamin Netanyahu som statsminister. Det lyktes de med, sier Selbekk.

Nåværende statsminister Yair Lapid blir nå den som til høsten skal forsvare sin politiske stilling og forsøke å få et flertall for sin politikk, samtidig som han må bygge en troverdig regjeringsplattform.

Yair Lapid ankommer et møte i kabnettet.

– En slags tragedie for Israel

Vebjørn Selbekk har liten tro på at den tidligere TV-personligheten Yair Lapid, som etter hvert ble en populær politiker, vil klare den «umulige» oppgaven å bli en som vinner valget og klarer å stable på beina en samlingsregjering. Han ser ikke mulighetene som veldig store for å finne et styringsdyktig alternativ etter det femte valget på tre år, og som finner sted i begynnelsen av november.

– Jeg tviler på at Yair Lapid blir noe mer enn den siste i rekken av israelske statsministre. Og den med kortest regjeringstid. Uansett så blir det spennende å se hva som skjer, men like fullt er det også en slags tragedie for Israel, sier Dagen-redaktøren til Forsvarets forum.

Farlig å spå

Historiker og Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage sier dette om at Israel igjen skal prøve å få dannet en styringsdyktig regjering.

– Som historiker er det farlig å spå, og i tillegg er det israelske politiske landskapet så uoversiktlig. Problemet er at de finnes ikke noe styringsdyktige flertall på noen av de politiske sidene, men jeg ser ikke bort ifra at Benjamin Netanyahu kommer tilbake. Det kan skje, sier Waage.

– Hva er årsakene til at Israel er blitt på politisk fragmentert og polarisert?

– Det har skjedd viktige endringer i det israelske samfunnet. Fra å være en stat med et utbygd velferdssystem innenfor sosialdemokratiske rammer, så er politikken fra midten og mot venstre fullstendig radert bort. Politikerne har gjort en høyredreining og den ekstreme høyresiden har fått en enorm makt, sier professoren.

– Med en slik fragmentering av politikken oppstår de skiftende allianser som etter hvert ender i kaos. Dette skjer i et godt styrt land for de jødiske innbyggerne. Denne utviklingen har ført til en politisk oppgitthet hos velgerne og et politisk system som har råtnet på rot, sier professor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo.

Powered by Labrador CMS