Nyheter

PARTILEDER: Bjørnar Moxnes fremmer forslag i Stortinget å evaluering av norsk krigsinnsats mot IS.

Rødt vil ha evaluering av Norges bidrag i krigen mot IS

Rødt fremmer forslag i Stortinget om evaluering av Norges deltakelse i krigen mot IS og minner regjeringspartiene om at de selv ba om dette i opposisjon.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

New York Times har avdekket at tusenvis av sivile er drept i den USA-ledede koalisjonens krig mot IS som følge av feilbombing og sviktende etterretning. Graderte dokumenter avisen har fått tilgang til, viser omfanget av de sivile tapene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norge har siden 2015 deltatt i koalisjonen, og Rødt vil nå ha svar på hva de norske styrkene kan ha bidratt til.

I midten av desember sendte partileder Bjørnar Moxnes et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Odd Roger Enoksen, som svarte at norske styrker hele tiden har etterlevd krigens folkerett og at Norge forutsetter at koalisjonspartnere gjør det samme.

Må få klarhet

Rødt er ikke fornøyd med svaret og fremmer nå et representantforslag der de oppfordrer Stortinget til å be regjeringen om «å ta initiativ til å gjennomføre en evaluering i egnet form av Norges bidrag», slik man tidligere har gjort i forbindelse norsk krigsdeltakelse i Afghanistan og Libya.

SYRIA: Den USA-ledede koalisjonen mot IS har ifølge New York Times drept tusenvis av sivile, noe det amerikanske forsvaret har forsøkt å skjule. Her bærer en amerikansk soldat på en Javelin-rakett nordøst i Syria.

Dette for å få klarhet om drap på sivile, brudd på folkeretten og hvorvidt den norske befolkningen har blitt ført bak lyset av desinformasjon, ifølge partiet.

– Vi trenger en evaluering av krigens faktiske realiteter, slik at vi kan unngå å gjøre samme feil neste gang USA eller Nato vil dra Norge med i krig på falske premisser, sier Moxnes til NTB.

Topphemmelig enhet

Blant spørsmålene Rødt håper å få belyst, er de norske styrkenes trening av syrisk milits, som også viste seg å delta i kampen mot Syrias president Bashar al-Assad og hans regime.

Moxnes vil også ha svar på om norske styrker har samarbeidet med en topphemmelig amerikansk enhet med kodenavnet «Talon Anvil», som ifølge The New York Times har gjennomført titusenvis av angrep med droner, bomber og raketter mot antatte IS-mål i Syria.

Les også: Syriske soldater drept i IS-angrep

Angrepene kostet et stort antall sivile livet, noe som ifølge avisen konsekvent ble dysset ned og hemmeligstemplet.

Norske styrker vokter i dag Ain al-Asad-basen i Anvar-provinsen helt vest i Irak, som har vært utgangspunkt for en rekke amerikanske droneangrep, blant annet likvidasjonen av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad i januar for to år siden.

Identisk forslag

Rødt håper å få de øvrige partiene med på sitt forslaget om evaluering og viser til at dagens to regjeringsparti Ap og Sp sammen med SV fremmet et identisk forslag da de var i opposisjon i 2019.

HEMMELIG: En topphemmelig amerikansk enhet med kodenavnet «Talon Anvil» har ifølge The New York Times gjennomført titusenvis av angrep med droner, bomber og raketter mot antatte IS-mål i Syria. Disse amerikanske soldatene deltok i desember i en felles øvelse med opprørere nordøst i Syria.

– Regjeringspartiene støttet gransking av Syria-krigen da de var i opposisjon. Nå har de makten og kan ikke løpe fra ansvaret for å sikre en uavhengig evaluering, sier Moxnes til NTB.

– Godal-rapporten om Afghanistan-krigen kan være en god modell, legger han til.

Ønsket evaluering

Høyre stemte nei sist forslaget om evaluering lå på bordet, men sa samtidig at det norske bidraget var «en slik karakter at den bør gjøres til gjenstand for evaluering» på et senere tidspunkt.

Les også: Krigen i Syria kostet over 3700 liv i 2021

KrF understreket også i 2019 viktigheten av å evaluere slike krigsoperasjoner og forutsatte at det på sikt kom en slik evaluering av Norges deltakelse i koalisjonen mot IS.

Powered by Labrador CMS