Nyheter
Rødt vil ha evaluering av Norges bidrag i krigen mot IS
Rødt fremmer forslag i Stortinget om evaluering av Norges deltakelse i krigen mot IS og minner regjeringspartiene om at de selv ba om dette i opposisjon.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
New York Times har avdekket at tusenvis av sivile er drept i den USA-ledede koalisjonens krig mot IS som følge av feilbombing og sviktende etterretning. Graderte dokumenter avisen har fått tilgang til, viser omfanget av de sivile tapene.
Norge har siden 2015 deltatt i koalisjonen, og Rødt vil nå ha svar på hva de norske styrkene kan ha bidratt til.
I midten av desember sendte partileder Bjørnar Moxnes et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Odd Roger Enoksen, som svarte at norske styrker hele tiden har etterlevd krigens folkerett og at Norge forutsetter at koalisjonspartnere gjør det samme.
Må få klarhet
Rødt er ikke fornøyd med svaret og fremmer nå et representantforslag der de oppfordrer Stortinget til å be regjeringen om «å ta initiativ til å gjennomføre en evaluering i egnet form av Norges bidrag», slik man tidligere har gjort i forbindelse norsk krigsdeltakelse i Afghanistan og Libya.
Dette for å få klarhet om drap på sivile, brudd på folkeretten og hvorvidt den norske befolkningen har blitt ført bak lyset av desinformasjon, ifølge partiet.
– Vi trenger en evaluering av krigens faktiske realiteter, slik at vi kan unngå å gjøre samme feil neste gang USA eller Nato vil dra Norge med i krig på falske premisser, sier Moxnes til NTB.
Topphemmelig enhet
Blant spørsmålene Rødt håper å få belyst, er de norske styrkenes trening av syrisk milits, som også viste seg å delta i kampen mot Syrias president Bashar al-Assad og hans regime.
Moxnes vil også ha svar på om norske styrker har samarbeidet med en topphemmelig amerikansk enhet med kodenavnet «Talon Anvil», som ifølge The New York Times har gjennomført titusenvis av angrep med droner, bomber og raketter mot antatte IS-mål i Syria.
Les også: Syriske soldater drept i IS-angrep
Angrepene kostet et stort antall sivile livet, noe som ifølge avisen konsekvent ble dysset ned og hemmeligstemplet.
Norske styrker vokter i dag Ain al-Asad-basen i Anvar-provinsen helt vest i Irak, som har vært utgangspunkt for en rekke amerikanske droneangrep, blant annet likvidasjonen av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad i januar for to år siden.
Identisk forslag
Rødt håper å få de øvrige partiene med på sitt forslaget om evaluering og viser til at dagens to regjeringsparti Ap og Sp sammen med SV fremmet et identisk forslag da de var i opposisjon i 2019.
– Regjeringspartiene støttet gransking av Syria-krigen da de var i opposisjon. Nå har de makten og kan ikke løpe fra ansvaret for å sikre en uavhengig evaluering, sier Moxnes til NTB.
– Godal-rapporten om Afghanistan-krigen kan være en god modell, legger han til.
Ønsket evaluering
Høyre stemte nei sist forslaget om evaluering lå på bordet, men sa samtidig at det norske bidraget var «en slik karakter at den bør gjøres til gjenstand for evaluering» på et senere tidspunkt.
Les også: Krigen i Syria kostet over 3700 liv i 2021
KrF understreket også i 2019 viktigheten av å evaluere slike krigsoperasjoner og forutsatte at det på sikt kom en slik evaluering av Norges deltakelse i koalisjonen mot IS.