Revolusjonsgardens kommandant Hossein Salami snakker til pressen etter at Iran meldte at landet, for første gang, har skutt ut en militær satellitt som går i bane i verdensrommet.
Revolusjonsgardens kommandant Hossein Salami snakker til pressen etter at Iran meldte at landet, for første gang, har skutt ut en militær satellitt som går i bane i verdensrommet.

Iran advarer USA om at de vil svare på provokasjon

Iran vil ødelegge amerikanske krigsskip dersom sikkerheten deres blir truet, advarer Revolusjonsgardens kommandant Hossein Salami.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De iranske advarslene kommer dagen etter at USAs president Donald Trump sa at han har gitt den amerikanske marinen orde om å senke iranske fartøy hvis de trakasserer amerikanske marinefartøy i Persiabukta

Salami fastslår på statlig iransk TV at Revolusjonsgarden vil svare på enhver amerikansk handling med «en bestemt, effektiv og rask motreaksjon».

– Vi har beordret marinefartøyene på sjøen om å gå på disse krigsskipene eller militærfartøyene hvis noe krigsskip fra marinen til USAs terroristhær setter våre kommersielle eller militære fartøy i fare, sier han.

Den siste ordkrigen mellom de to landene kom etter at USA forrige uke anklaget Iran for provokasjon i Arabiahavet.

Truer Iran etter satellittoppskyting

Iran meldte onsdag morgen at landet, for første gang, har skutt ut en militær satellitt som går i bane i verdensrommet.

Oppskytingen av satellitten Noor, som betyr lys, var ifølge Revolusjonsgarden vellykket. Den ble skutt opp fra Irans sentrale ørken og går i bane 425 kilometer over jordas overflate, het det meldingen fra den mektige militære institusjonen.

Det var få timer etter den iranske kunngjøringen at USAs president Donald Trump sa at han har gitt den amerikanske marinen orde om å senke iranske fartøy hvis de trakasserer amerikanske marinefartøy.

USA mener at Irans satellittprogram er et dekke for Irans utvikling av raketter, blant annet av modeller som vil kunne utstyres med atomvåpen.

Iran fastholder imidlertid at landet ikke har noen planer om å utvikle atomvåpen, og at satellittprogrammet kun har fredelige intensjoner og er i tråd med FN-resolusjonene.

Landet kalte onsdag satellittoppskytingen for en milepæl og hevder det betyr at landet er i ferd med å bli en verdensmakt.

– I dag ser vi på Jorda fra himmelen, og det er begynnelsen på etableringen av en verdensmakt, sa Revolusjonsgardens kommandant Hossein Salami, ifølge nyhetsbyrået Fars.

Powered by Labrador CMS