Nyheter

VÅPEN: Houthi-opprørerne i Jemen har ved flere anledninger benyttet seg av iranske våpen i krigen. Bildet viser Houthi-opprørere som holder fatt på sine våpen 22. august 2020.
VÅPEN: Houthi-opprørerne i Jemen har ved flere anledninger benyttet seg av iranske våpen i krigen. Bildet viser Houthi-opprørere som holder fatt på sine våpen 22. august 2020.

Storbritannia hevder å ha stanset iranske våpen på vei til Jemen

Et britisk marinefartøy stanset tidligere i år ved to anledninger forsøk på å smugle våpen fra Iran til Jemen, ifølge det britiske forsvarsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Våpnene, som den britiske forsvarsledelsen beskriver som avanserte, ble funnet i småbåter som ble stanset av det britiske marinefartøyet HMS Montrose som patruljerer i Persiabukta, ifølge departementet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Småbåtene ble stanset i internasjonalt farvann sør for Iran etter å ha blitt oppdaget av et helikopter fra det britiske marinefartøyet.

Les også: Tre pågrepet i Iran for mistanke om spionasje

Våpnene som ble funnet, ble sendt til Storbritannia for teknisk analyse. Det skal blant annet ha vært snakk om rakettmotorer til bruk i iranskproduserte krysserraketter og luftvernraketter, heter det i kunngjøringen fra det britiske forsvarsdepartementet.

Houthi-opprørerne i Jemen, som siden 2014 har kontrollert hovedstaden Sana og store deler av landet, har ved flere anledninger benyttet slike raketter til angrep mot mål i Saudi-Arabia. Dette som et svar på at Saudi-Arabia i spissen for en regional koalisjon, støttet av blant andre Storbritannia, i 2015 gikk til krig mot dem og siden har lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus.

Ifølge britiske myndigheter var våpenlastene som ble stanset et brudd på Sikkerhetsrådets resolusjon 2216, som forbyr våpenleveranser til houthiene.

Verken Iran eller houthiene har kommentert opplysningene.

Powered by Labrador CMS