Nyheter

MINERYDDING: Norsk Folkehjelp har drevet minerydding i Anbar-provinsen siden 2018.

Minerydder fra Norsk Folkehjelp omkom i Irak

Minerydderen mistet livet i en mineulykke i Anbar-provinsen torsdag, melder organisasjonen.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Våre tanker og kondolanser går til de etterlatte i denne vanskelige situasjonen. Vår viktigste prioritet nå er å ivareta avdødes familie på best mulig måte. Vi samarbeider også med nasjonale myndigheter om å få klargjort hendelsesforløpet, sier leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp, Per Håkon Breivik i pressemeldingen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ulykken inntraff da Norsk Folkehjelp ryddet improviserte landminer etter ekstremistgruppen IS i Anbar-provinsen i Irak. De skriver at IS etablerte en betydelig kapasitet for masseproduksjon av bomber og improviserte landminer, og sørget for storstilt minelegging av alt fra bygninger til biler, veier og jorder.

Lokalt ansatt

Den omkomne er en lokalt ansatt iraker, opplyser kommunikasjonssjef Håkon Ødegaard til Forsvarets forum.

– Det er grusomt når dette skjer. Det er fem år siden sist vi hadde en fatal ulykke i våre operasjoner, sier han.

Norsk Folkehjelp har nærmere 2000 mineryddere rundt om i verden. I Irak er det omtrent 400 ansatte.

Ødegaard opplyser at lokalt politi har iverksatt etterforskning av hendelsen og at Norsk Folkehjelp sender folk til stedet for å gjøre sine egne undersøkelser av ulykken.

Verdens mest minelagte land

– Humanitær minerydding er en farlig jobb, og selv om vi følger de aller mest avanserte internasjonalt etablerte sikkerhetsrutiner og bruker betydelige ressurser på opplæring og beredskap, er det dessverre umulig å fullstendige utelukke den faren mineryddere utsetter seg for i sine livsviktige jobber, sier Breivik.

Han forklarer at rydding av improviserte landminer er den aller farligste jobben de gjør. Ifølge organisasjonen antas Irak å være verdens mest minelagte land- og improviserte landminer utgjør en stor andel.

Det norske forsvaret er i Anbar-provinsen med omtrent 30 soldater som har et vakt- og sikringsoppdrag ved Ain al-Assad-basen. Forsvarets operative hovedkvarter opplyser til Forsvarets forum at de ikke er involvert i etterkant av hendelsen med Norsk Folkehjelps minerydder.

Powered by Labrador CMS