Nyheter:

Generalsekretæren i Nato Jens Stoltenberg holdt torsdag et videomøte for alle utenriksminuistrene i alliansen.
Generalsekretæren i Nato Jens Stoltenberg holdt torsdag et videomøte for alle utenriksminuistrene i alliansen.

Nato skal ta på seg flere treningsoppdrag i Irak

I dag er Irak-oppdraget trappet ned på grunn av koronautbruddet, men skal trappes opp igjen så snart situasjonen tillater det.

Publisert Sist oppdatert

Ine Eriksen Søreide (H) sa torsdag at det var viktig at Nato fikk holdt sitt utenriksministermøte midt i pandemien. Møtet ble holdt via video for alle utenriksministrene i alliansen.

Ministrene ble enige om at Nato skal ta på seg flere treningsoppdrag i Irak ved å overta oppgaver fra den bredere globale koalisjonen for å bekjempe IS. I dag er Irak-oppdraget trappet ned på grunn av koronautbruddet, men skal trappes opp igjen så snart situasjonen tillater det.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på [email protected].

Ingen ytterligere reduksjon i Afghanistan

Situasjonen i Afghanistan var også et tema på videokonferansen, og Stoltenberg sier Nato står ved sin støtte til langvarig fred og stabilitet i landet. Etter at USA og Taliban skrev under en fredsavtale, skal Nato redusere sin tilstedeværelse til 12.000 soldater.

– Det er ikke bestemt noen videre reduksjon, og det vil bli stilt betingelser ved hvert nye steg, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg på en pressekonferanse etter videomøtet.

Det er nå opp til afghanerne å komme i gang med samtaler mellom partene i landet.

– Tiden er inne for afghanerne til å vise nasjonalt fellesskap for nasjonens beste, både for å oppnå fred og bekjempe viruset.

Koordinering og logistikk

– Nato ble skapt for å håndtere kriser. Vi har gitt vår øverstkommanderende i oppdrag å koordinere den nødvendige militære bistanden, sa Stoltenberg.

Det oppdraget inkluderer å skaffe oversikt over flytransportkapasiteten og sikre leveranser av utstyr. Generalsekretæren takker Nato-medlemmene for bistanden de har tilbudt og for hjelp som allerede er gitt, inkludert helsepersonell og utstyr.

– Nato har ikke en hovedrolle i bekjempelsen av covid-19, men bidrar blant annet med logistikk og koordinering. Alliansen har også en viktig stabiliserende rolle. Dette er ikke minst viktig i en situasjon med betydelig internasjonal usikkerhet, sier Søreide.

Stoltenberg forsikrer igjen at koronautbruddet ikke har svekket alliansens operative evner.

– Våre styrker er klare og vårt arbeid fortsetter. Mens fokuset er på kampen mot covid-19, forsvinner ikke andre trusler og utfordringer. Vi skal fortsette å levere sikkerhet og forsvar for nesten én milliard innbyggere.

Samarbeid og utvidelse

Nato har også bestemt seg for å styrke samarbeidet med Ukraina og Georgia, inkludert å holde øvelser i Svartehavet. Alliansen skal samarbeide tettere med FN og bidra med opplæring av fredsbevarende styrker.

Slutterklæringen fra torsdagens møte avsluttes med å ønske Nord-Makedonia velkommen som alliansens 30. medlem. Landet ble formelt tatt opp i alliansen sist uke.

Powered by Labrador CMS