Invaderte campingplassen

Torsdag gikk nederlandske, franske, britiske og finske styrker i land i Røvika. Lørdag er den store landgangstesten under Trident Juncture.

– Det var store skip på fjorden og helikoptre i lufta som støttet marineinfanteristene. Mange hadde møtte opp og skolen stengte slik at elevene skulle få med seg landgangen. Det var spektakulært, sier kaptein Anders Eide fra Heimevernet.

Som sjef for Rauma HV-område stilte han med soldater som linket opp med de utenlandske styrkene når de gikk i land ved Røvik camping. Lokalkunnskapen kom godt med. Særlig når de skulle krysse en trafikkert vei for å komme seg videre i operasjonsområdet.

– Vi spilte bare en liten rolle i en operasjon som dette. Men det virket som landgangen gikk som planlagt, forteller Eide.


Generalprøve. Soldater fra Nederland, Frankrike, Storbritannia og Finland deltok i landgangsoperasjonen. Fra skipene ute i fjorden ble marineinfanteriet fraktet i landgangsfartøyer sammen med lettpansrede kjøretøy. Til tross for at dette var en omfattende operasjon var det likevel bare en generalprøve.

– Den store landgangen skal skje på Kyrkjsæterøra på lørdag. For å få den trygg og effektiv trenes det på forhånd, forteller områdesjef Eide.

Så langt har ikke soldatene fra Rauma merket så mye til at det er en storøvelse på gang.

– Vi har hele HV-området inne til trening, men det var først i går at vi fikk beskjed om at vi skulle bidra under landgangsoperasjonen. Men soldatene syntes selvfølgelig det var kjempespennende, sier Eide.

Det var de ikke alene om. «Dette må være det tøffeste vi har sett» uttalte en av de lokale tilskuerne til Romsdalen Budstikke da de nederlandske soldater stormet i land.

– Dette var en skikkelig «happening» i bygda. Det er ikke ofte Nato kommer på besøk, avslutter Eide.