Nyheter:

Voktere av fregatten

I 69 dager har soldater i førstegangstjenesten våket over «Helge Ingstad» ved Stureterminalen.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en mann som sier han vil inn på basen.

– Er han meldt inn?

Det skurrer i sambandet i hjørnet av kontoret på «OPS-en – den første vaktposten mot «Helge Ingstad».

– Han er ikke meldt inn. Send han bort.

I dag (onsdag 27. februar) er siste dagen vaktlaget er på Stureterminalen, før de og fregatten blir flyttet til Hanøytangen.

200 avvisninger

I de første dagene etter at KNM Helge Ingstad gikk ned, var det over 200 avvisninger ved porten av folk som ville se fregatten. Nå er det rundt ti stykker hver dag som ønsker å få med seg hevingen.


– Det er som regel bare nysgjerrige mennesker som vil se båten, og det har bare vært hyggelige bortvisninger, forteller Jacob Kolbeinsen fra Vakt og sikring ved KNM Harald Haarfagre. Det har vært deres ansvar å stå for vaktholdet rundt «Ingstad» siden fregatten gikk ned. 

Klar for plan B

Det er overskyet, grått og regn idet vi begynner å bevege oss ut mot der KNM Helge Ingstad ligger. Gjørma er dyp. Fra den første vaktposten til vaktposten nærmest fregatten, er det nesten en halvtime å gå på grusvei, skogsvei og det som nå har blitt et gjørmebad.

– Det er til sammen 120 soldater som har holdt vakt her, vi har satt opp tre vaktposter som har vært operative hele døgnet, sier Kolbeinsen.

– Det har vært spennende å bli sendt ut hit for å stå vakt (Teodor Evjan). 

På en liten fjelltopp står to soldater og følger nøye med på hevingen mens regnet tar seg opp. I hvileteltet sitter to vernepliktige og venter spent på neste skritt. 

– De siste dagene har vært veldig spennende, og det er gøy å se på hevingen av fregatten. I dag er en veldig spesiell dag, fordi vi går fra plan «A» til plan «B». Det betyr at vi plutselig må ordne vakthold på en ny plass, med en helt ny hverdag. Vi vet ikke hvordan det kommer til å bli, sier Benjamin Kleiveland.  

Den opprinnelige planen var å heve KNM Helge Ingstad utenfor Stureterminalen men på grunn av været ble det bestemt å flytte fregatten til Hanøytangen.

Ukomfortabelt og spennende

Flere av de vernepliktige ble sendt rett fra Trident Juncture og inn i turnus med vakthold på Stureterminalen, mens andre kom rett fra rekruttskolen. Dette er deres første oppdrag i Forsvaret. 

– For meg hadde det vært alt for ensformig å bare stå på ett sted. Det har vært spennende å bli sendt ut hit for å stå vakt. Man står på en måte mellom behagelig og kjedelig, eller ukomfortabelt og spennende verneplikt. Dette er spennende, forteller Teodor Evjan.

Dette er andre gang Teodor har gått vakthold ute ved fregatten. Den første gangen var han der i syv dager og denne gangen håper han på å være med fregatten inn til havna på Haakonsvern.

– Det har dessverre ikke vært så mye utvikling å følge, som har gjort at det har blitt en rutinesak og vi har reist opp her i puljer. Men denne uka har det vært veldig spennende, sier Teodor.

Pakker ned vaktpostene

Slepingen av KNM Helge Ingstad startet onsdag kveld etter at BOA og Forsvarsmateriell besluttet å endre stedet for heving. Årsaken var at det var ventet store dønninger på havaristedet, noe som gjorde opprinnelig hevingsplan for risikabel. Det opplyste Forsvaret på sine hjemmesider.


Soldatene skal snart ut og gå streif i tung gjørme for og sjekke området etter uvedkommende på vei mot den statiske posten sin der de har full oversikt over halvøyen, der skal de speide i 3 timer før neste avløsning.

– Akkurat nå sitter vi og koser oss inne i varmen, men vi skal snart utfor å sjekke området for uvedkommede og begynne å pakke sammen. I løpet av kvelden skal vi reise videre, sier Benjamin.