Nyheter

ARKTIS: Fregatten KNM Thor Heyerdahl på det årlige Svalbardtoktet.

KNM Thor Heyerdahl besøkte Svalbard

Lørdag besøkte marinens fregatt KNM Thor Heyerdahl Longyearbyen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En gang i året sender Sjøforsvaret en fregatt til Svalbard, for å vise tilstedeværelse og å hevde Norges suverenitet over den arktiske øygruppen. 23. oktober ankom KNM Thor Heyerdahl Longyearbyen, som en del årets tokt i farvannet rundt Svalbard.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er viktig å kunne trene i krevende forhold og for at vi skal kunne forsvare norsk suverenitet på Svalbard. Vi har ikke bare en rett, men også en plikt til å ivareta suverenitet i territorialfarvannet til Spitsbergen, Hopen og Bjørnøya. Dette er et populært tokt, sier kommandør og sjef på KNM Thor Heyerdahl Frode Røte til Svalbardposten.

OM BORD: Kommandør Frode Røte og assisterende sysselmester på Svalbard Sølvi Elvedahl om bord på KNM Thor Heyerdahl i Longyearbyen.

Alle 132 om bord fikk landlov under besøket, og opplevde Longyearbyen, skriver avisen.

KNM Thor Heyerdahl er en fregatt i Fridtjof Nansen-klassen, og ble satt i tjeneste i 2006. Norge har fire fregatter i Nansen-klassen, etter at KNM Helge Ingstad forliste i 2018.

Les også: Fiskere hevder russiske militærøvelser går ut over fisket i nord

I henhold til Svalbard-traktaten fra 1920, har Norge full og uinnskrenket suverenitet over Svalbard. Andre land som har undertegnet traktaten har rett til å utnytte territoriets naturressurser, og å drive fiske og fangst på øyene.

Powered by Labrador CMS