TORDEN: Forsvarsjef Eirik Kristoffersen foran en K9 Thunder på Sentralskytebanen på Bardufoss under Cold Response 22.Foto: Hedvig Idås, Forsvarets forum
Forskere forbauset over forsvarssjefens timing
Helomvendingen kommer oppsiktsvekkende sent, sier Håkon Lunde Saxi ved Forsvarets høgskole om forsvarssjefens stridsvogn-bombe.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Torsdag meldte Dagens Næringsliv (DN) at forsvarssjef Eirik Kristoffersen har anbefalt Forsvarsdepartementet å droppe kjøp av nye stridsvogner.
Annonse
Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets Høgskole og medlem av Forsvarskommisjonen, er overrasket over forsvarssjefens råd om å skrinlegge innkjøpene av nye stridsvogner.
Tunsjø er enig i forsvarssjefens anbefaling, men synes timingen er merkelig, ettersom det skal komme nye fagmilitære råd neste år.
– Det kan ha kommet ut fra et behov for å si noe før en endelig avgjørelse for innkjøpet blir vedtatt, sier forskeren.
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Myndighetene vurderer for tiden hvilken modell som skal avløse dagens stridsvogner i Forsvaret. Valget står mellom tyske Leopard 2A7 og sørkoreanske K2 Black Panther.
Ifølge DN skal Kristoffersen ha foreslått å anskaffe nye
helikoptre og langtrekkende ild til Hæren, istedenfor å kjøpe nye stridsvogner. DN siterer anonyme kilder, men forsvarssjefen bekreftet overfor Forsvarets forum fredag at han har gitt forsvarsministeren en anbefaling.
På spørsmålet om dette kan ha noe med et fremtidig svensk og finsk Nato-medlemskap, er Tunsjø åpen for at det kan være en årsak.
Håkon Lunde Saxi, førsteamanuensis ved seksjon for militærstrategi og fellesoperasjoner ved Forsvarets høgskole, opplever at forsvarssjefen har snudd i spørsmålet om stridsvogner.
– Man kan jo kun spekulerer i årsakene bak det nye rådet til den politisk ledelsen, men Forsvaret er lite og har de siste årene kjøpt inn en rekke nye kapasiteter som er dyre i drift. Så det kan hende at forsvarssjefen vurderer det som fornuftig å prioritere færre, men mer «helstøpte» kapasiteter i Forsvaret, sier Saxi.
Han følger utviklingen i Ukraina, og har lagt merke til hvor sårbare stridsvogner uten aktive mottiltak mot missiler er i moderne krigføring. Han mener dette også kan være en av årsakene bak forsvarssjefens anbefaling.
I tillegg peker Saxi til forsvarssjefens bakgrunn fra Forsvarets spesialstyrker og deres operasjoner som er preget av høy mobilitet og fleksibilitet.
– Enkelte miljøer i forsvarssektoren har lenge ønsket å prioritere lett infanteri, langtrekkende presisjonsild, og mobilitet, mens særlig den «tyngre» delen av Hæren har ønsket å videreutvikle de mekaniserte styrkene. Nå synes forsvarssjefen i siste øyeblikk å gi sin støtte til de førstnevnte miljøene, men helomvendingen kommer oppsiktsvekkende sent.
Situasjonen for stridsvogn innkjøpet er på ingen måte avklart. Til Aftenposten uttalte advokat og ekspert på offentlige anskaffelser Marianne Dragsten at regelverket aldri gir en oppdragsgiver plikt til å inngå kontrakt.
Kristoffersen kan dermed stoppe anskaffelsen, uten at det strider med regelverket.