Nyheter:

– Piloten kan bestemme

F-35 pilot Morten Hanche mener det kan være på tide å gi pilotene større beslutningsmakt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Instruktør. Morten Hanche er kanskje den mest erfarne F-35-piloten i Forsvaret. <SPAN style=&#34;WHITE-SPACE: nowrap; COLOR: &#34;></SPAN>
Instruktør. Morten Hanche er kanskje den mest erfarne F-35-piloten i Forsvaret.

– I krise og krig er det fornuftig å gi større myndighet til piloten. I et F-35 fly vet du hva du skyter på – det gjør du ikke nødvendigvis i et F-16, sier Hanche som peker at det bare blir viktigere å fatte raske beslutninger.

En time tidligere hadde han begeistret et fullsatt auditorium ved Luftkrigsskolen i Trondheim. F-35 fremste styrke ligger i å finne og drepe en fiende før den i det hele tatt er klar over oss, fortalte instruktøren som var hjemme i Norge i anledning Luftmaktseminaret. 

I et F-35 vet du hva du skyter på – det gjør du ikke nødvendigvis i et F-16

Tenke offensivt. Med sine 160 timer bak spakene i kampflyet, er vestfoldingen fra Svelvik kanskje den nordmannen som har mest erfaring fra F-35. Gjennom flytimene som instruktør fra Luke Air Force Base, har han førstehåndskjennskap til hvilke styrker og svakheter Forsvarets nye kampfly kan ha.

Ifølge Hanche blir det viktig å utnytte fordelene flyet byr på, som lavsignatur og radarer og sensorer som gir et mye bedre overblikk for piloten.

– Vi kan ikke love hvor bra flyet er, gjennom øvelser. Det gir bare en pekepinn, sier Hanche og sikter til en «Red Flag»-øvelse i USA​ der flyet presterte godt.

– Hva F-35 virkelig er godt for, får vi først se når det er i strid. Per dags dato ville jeg likevel valgt å ta et F-35 i kamp framfor F-16, sier Hanche som fløy under Libya-krigen.

Se mulighetene. Han håper at det blir undersøkt, på militært og politisk nivå, hvilke muligheter F-35 byr på i offensive operasjoner. Hvis pilotene hadde blitt gitt større myndighet og selvstendighet i situasjoner som er tidskritiske, ville det spilt på styrkene til F-35, forklarer Hanche.

– Med et F-16 kan vi ikke være offensive, det kan vi nå velge å være med F-35.

– Vi har ikke tenkt å bruke angrep i første rekke. Det er likevel lettere å ta gode avgjørelser i et F-35 fordi du har bedre tid til å tenke, sier Hanche.

Hva med de etisk og juridiske følgene det kan ha for pilotene – er de forberedt på det? 

– Gjennom utdanningen ved blant annet Luftforsvarets flygeskole gjøres det mye rett. Jeg tror pilotene er klare for en situasjon med større ansvar, sier Hanche.  ​

​​Vender hjem. Etter to år i ørkenen i Arizona vender Morten Hanche tilbake til Norge. Da tar han med seg familien til Brekstad, bare noen får steinkast unna F-35 og Forsvarets kampflybase Ørland.

Der skal han forberede ankomsten til det første flyet i november 2017.

Kommer F-35 til å virke avskrekkende?

– Hvis vi gjennom trening viser at vi har et konsept og et Forsvar som fungerer sammen, i tillegg til styrkene ved NSM og JSM, tror vi har kampfly som virker reelt skummelt for en motstander. 

Powered by Labrador CMS