Nyheter:

Kommer flere dager før festen

10. november markeres F-35-flyenes ankomst. Da har flyene allerede vært i Norge i flere dager.

Publisert Sist oppdatert

Årsaken er at man ikke tar sjansen på å få de tre første F-35-flyene fra fabrikken i Texas til Ørland på selve dagen, Luftforsvarets bursdag 10. november.

– Det er flere usikkerhetsfaktorer når de første F-35-flyene skal flys til Ørland, blant annet været på denne tiden av året. Det er en begrensende faktor vi må ta høyde for. Derfor vil flyene komme til Norge i dagene før selve seremonien, bekrefter Morten Klever i Kampflyprogrammet.

Det er flere usikkerhetsfaktorer når de første F-35-flyene skal flys til Ørland, blant annet været

Man vil med andre ord ikke risikere at flyene ikke er i Norge til forsvarsgrenens bursdag.

– Luftforsvaret har invitert til markering 10. november, men flyene vil komme til landet noen dager før dette, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet.

Flytiden fra fabrikken til Norge er på hele elleve timer og det er fabrikkflygere fra Lockheed Martin som sitter bak spakene og som vil lande det første F-35-flyet i Norge, etter planen helt i starten av november.

– Kontraktsdatoen er 30. oktober. Da skal flyene etter planen være levert fra fabrikken og gjøres klare til flyvning til Ørland, sier Klever.


Forsvarets forum har fra flere kilder fått vite at sannsynlig dato for når flyene kommer vil være 2. november. Men det kan også bli senere. Været avgjør. De tre første flyene, AM8, AM9 og AM10, skal flys over med støtte fra et tankfly. De skal etter planen tanke flere ganger underveis. Om noe uforutsett skulle oppstå er det planlagt nødhavner i Canada, Alaska, Grønland og på Island.

– Hvorfor er det ikke norske flygere som flyr til Ørland?

– Vi vil måtte gjennomføre en mottakskontroll av flyene og innføre disse i norsk register før norske flygere kan fly disse til Norge. Dette er en omfattende prosess som vil foregå på Ørland etter at flyene er levert. Alle norske fly vil leveres direkte til Ørland, slik de første syv ble levert til Luke i Arizona. Dette er en kontraktsfestet del av leveransen, og er både kostnadsbesparende og tidsbesparende for Forsvaret. Det er for å spare kostnader, både med tanke på produsenten og at vi da må få personell frem og tilbake, sier Klever.

Det ligger i planverket at både kong Harald, statsminister og forsvarsminister, sjef Luftforsvaret og gjester fra inn- og utland vil være til stede når det første norske F-35-flyet skal vises frem på Ørland under markeringen 10. november. Det skal etter det Forsvarets forum kjenner til også være diskutert om det er mulig å flytte statsråd på Slottet frem én time for å få kabalen til å gå opp. Normalt er statsråd klokken 11.00, men med reise og flytid til Ørland, vil det være vanskelig å nå F-35 mottakelsen som har et annonsert program fra klokken 1330. Senere på dagen 10. november begynner det å bli mørkt, og ingen vil at flyene skal lande «for første gang i Norge» i mørket.

PS! Seks F-35 skal leveres Norge årlig fra 2017 til 2024. 

Powered by Labrador CMS