Nyheter:

Få ubåter på ubåtøvelse

Tre av fem ubåter på Nato-øvelsen Dynamic Mongoose blir helt umulig å finne. De har nemlig meldt forfall. I tillegg er bare ett Orion-fly med på øvelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har likevel stort utbytte av å øve Natos styrker opp mot de to norske ubåtene som deltar i øvelsen. 

Det understreker sjef for Natos ubåtstyrker, admiral, Andrew C. Lennon fra USA overfor Forsvarets forum.

Vi er om bord i den danske fregatten HDMS «Niels Juel», kommandoskipet i Natos stående maritime styrke, Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1), på tur fra Harstad til Andøya. Ubåtsjefen i Nato er strålende fornøyd, til tross for et amputert øvingsutbytte.

Fransk Atlantic II overvåkingsfly er også med på øvelsen. Foto: Paal Ravnaas.
Helikopter av typen SeaHawk om bord i den danske fregatten Niels Juel. Foto: Paal Ravnaas.


– Det er viktig for oss å trene i alle forhold og områder. Akustikken i sjøen her i Nord-Norge er helt annerledes enn for eksempel Middelhavet. Derfor må vi trene på det, sier admiralen.

«Det er viktig for oss å trene i alle forhold og områder»

Øvelse Dynamic Mongoose, i fjor avholdt på Island, har akkurat startet og det er fjerde gang øvelsen avholdes i Norge. I farvannet «der ute et sted» ligger ubåtene KNM Ullstein og Urædd. Foreløpig har vi ikke sett snurten av dem.

– Min jobb er blant annet å være utkikk. Jeg har tidligere vært i Tromsø med fregatten, sier overkonstabel Asger Sørensen (22). Han står på brua og kikker ut over forblåste og regnfullte norske fjorder.

– Det er veldig «smukt» her i nord, sier han.

Amerikansk P8 Posseidon under take off. Foto: Paal Ravnaas.


Ubåtøvelsen
omfatter selvsagt ikke bare de to ubåtene, men også ti overflatefartøy og både amerikanske, franske og norske overvåkingsfly som opererer fra Andøya.

– Vi er veldig glad for å kunne øve våre styrker her i Nord-Norge. Vi er, som alle andre Nato-fartøy, avhengig av å få øvet i alle områder, sier skipssjef og kommandørkaptein Lars Holbæk til Forsvarets forum.

– Hvorfor så langt nord?

– Som Nato-styrke øver vi alle stede, og her i Nord-Norge har vi ikke vært på mange år. Der får vi øvet langdistanse anti-ubåtkrigføring.

 «Vi har ett fly operativt med på denne øvelsen»

Fra Andøya tar ett av de fire amerikanske overvåkingsflyene av, ikke lenge etter lander ett av de andre. Foruten det franske Atlantic 1 overvåkingsflyet, har Norge nå på det meste ett overvåkingsfly operativt:

– Vi har flere utfordringer knyttet til de norske flyene, men i dag kan vi si at vi har ett fly operativt med på denne øvelsen, sier presse- og informasjonsoffiser Brynjar Stordal om situasjonen for den norske Orion-flåten på Andøya.

Flyene skal på sikt utfases, og Andøya flystasjon legges ned til fordel for en ny stasjon på Evenes. Tillitsvalgte på 333 skvadron på Andøya har avslått å la seg intervjue om situasjonen på Andøya opp mot ubåtøvelsen.

Øvelsen pågår til og med den andre uka i juli. 

Powered by Labrador CMS