Nyheter
Flightsuits, pilotbriller og korps: Kadetter og veteraner på Top Gun-premiere
- Dette startet med en enkel idé for å skape mer bredde i veteranmiljøet, men så eskalerte det til det du ser her nå, sier veteran Nina Brå, og peker utover en full kinosal i Trondheim. Vi er på Top Gun-premiere.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Luftforsvarets musikkorps skal snart blåse soundtracket til Top Gun fra 1986 inn i øregangene til ansatte og elever ved Luftkrigsskolen, veteraner i alle aldre og veteranorganisasjonenes næringslivsforbindelser, som alle er samlet for premieren til den nye Top Gun.
– 30 år i Forsvaret har lært meg at det er behov for at vi tar vare på hverandre. Tanken bak arrangementet er å starte en kulturendring som gjør at vi også inkluderer yngre veteraner, og viser at vi finnes til fremtidas veteraner, sier Brå, som er styremedlem i Veteran Midt-Norge.
Flightsuits i kinosetet
Forventningene var til å ta og føle på allerede i køa foran pizzaserveringa, der en gjeng unge kadetter i flightsuits skilte seg ut i massen. De kom til verden mellom 10 og 15 år etter at Tom Cruise smittet hele den vestlige verden med jagerpilotfeber gjennom filmen Top Gun.
De har sett den - mange ganger, forsikrer de, før de understreker at de dessverre ikke kan avfotograferes forfra - av sikkerhetshensyn. De er kommet gjennom seleksjonens nåløye og skal til USA for å utdannes til jagerpiloter i den virkelige verden. Men først er det USA på kinolerretet som gjelder. Pilotene in spe håper på en fet filmopplevelse.
– Det er jo litt Hollywood, men i den første Top Gun var det i hvert fall mye som var veldig realistisk også, av filminga inni cockpit og slikt, sier de, før de tar med en stabel pizzastykker inn i kinosalen, der om lag 250 seter fylles i løpet av kort tid.
Dobbel premiere
Oberst Marianne Døhl har også et varmt hjerte for Top Gun-filmen fra 1986.
– Jeg var 18 år da den kom på kino og skulle selvsagt bli jagerpilot. Men jeg var én centimeter for kort, det er min unnskyldning, sier kvinnen som tok over som sjef for Luftkrigsskolen for et år siden.
I dag er det premiere, ikke bare på oppfølgeren til en film som bidro til at hun valgte Forsvaret som yrkesvei, men også på hennes eget kjenningssignal i rollen som sjef på Luftkrigsskolen.
Når hun, for anledningen oppkledd med pilotbriller til uniformen, entrer salen, reiser publikum seg, og kjenningssignalet spilles for aller første gang. Døhl smiler bredt. Fordi det er nytt at sjefen på Luftkrigsskolen har et eget kjenningssignal, har hun selv kunne påvirke komposisjonen.
Når hun skulle komme med et ønske til signalet som skal spilles hver gang hun opptrer i offisielle sammenhenger, ba hun om at melodien skulle ta utgangspunkt i soundtracket til nettopp Top Gun.
– Dere som lyttet nøye og som har sett filmen 37,5 ganger slik som meg, kunne sikkert kjenne igjen elementer, smilte hun.
Førprogram med baktanker
Veteranorganisasjonene som i fellesskap sto bak arrangementet i Trondheim, hadde lagt opp til et rikholdig program før selve filmvisningen. Veteranhusets styreleder, Torbjørn Lundberg, loset forsamlingen gjennom musikkinnslag, oppdatering på arbeidet med å etablere et veteranhus i Trondheim, samt et faglig foredrag om virkelighetens Top Guns og Norges tilsvarende utdanning av utvalgte piloter.
Oberstløytnant Tord Hjalmar Lien hadde fått ansvaret for å sørge for at publikum skulle få mest mulig faglig utbytte av filmen.
– Luftkrigsskolen ønsker å sende en takk til Hollywood og til Tom Cruise spesielt for særs god timing, sa Lien til hjertelig latter fra salen. Men bak spøken ligger et alvor.
– Vi har masse nye flyseter som skal fylles i Det norske forsvaret, og vi vet av erfaring av filmer som denne fører til at søkertallene går opp. Dét trenger vi, sa Lien, og oppfordret alle til å snakke med ungdommer som de kjenner om muligheten for å søke flygerutdanning.
Kan tenne gnisten
Oberst Døhl har god tro på at den nye Top Gun-filmen kan tenne gnisten i nye pilotspirer.
– Selv om det finnes folk i Luftforsvaret som med glimt i øyet omtaler den første Top Gun som en dokumentar, er det klart at det ikke er fullt så mye show i hverdagen.
– Men om storyen er skrudd sammen i Hollywood, viser filmen med stor realisme hvor tøft det kan være, hvor voldsomme hastigheter det er snakk om, hvor mye trøkk det er på kroppen, sier sjefen for Luftkrigsskolen, og har et ekstra budskap hun vil dele med salen:
– Karakteren Mitchell har jo sine demoner. Det vi lærer i Forsvaret, er nettopp å takle egne demoner og å hjelpe andre å gjøre det samme. Hadde Mitchell kommet inn på Luftkrigsskolen i Trondheim, hadde han fått verktøy til å håndtere dette og bruke det til å bli en enda dyktigere pilot – i samarbeid med sine medpiloter.
Fulltreffer
Det er stjerner på lerretet og stjerner i øynene på publikum i salen når filmvisningen starter. Et mer takknemlig publikum enn en blanding av kadetter ved Luftkrigsskolen og forsvarsveteraner, er det vanskelig å se for seg at Top Gun med en aldrende pilothelt kan møte.
Filmen, som Dagbladets anmelder beskriver som kommersiell, folkelig, proppfull av pubertalt testosteron og godt dynket i et etterbarberingsvann av nostalgi - på alle de riktige måtene, går rett hjem.
Etter rulleteksten svever Nina Brå. Det er ikke bare på grunn av gjensynet med en helt fra åttitallet.
– Dette arrangementet ble som vi håpet på, et møtepunkt på tvers av miljøene og en mulighet for både eldre og yngre veteraner til å møtes og ta vare på hverandre, sier hun. Brå forteller at de håper på et samarbeid med Veteraninspektøren for å få til lignende kulturendrende arrangementer også i fremtida. Hun tror kinoen er et godt møtested, men erkjenner at det ikke kan regne med å treffe like godt med filmen hver gang.
"You´re where you belong. Make us proud", er beskjeden Mitchell får med seg ut på filmens klimaksoppdrag. En hel kinosal rettet seg i ryggen.
Traileren til den nye Top Gun filmen kan du se nedenfor!